Solrød er blandt de 15 kommuner i landet, som nu tilbyder konceptet Fars Køkkenskole til fædre og børn, som gerne vil lave sund mad sammen.
‘Fars Køkkenskole’ er et sundhedsfremmende projekt tilrettelagt på fædrenes præmisser. Koncepter er afprøvet af over 300 fædre og deres børn i Vallensbæk Kommune med støtte fra Nordea-fonden i 2012-2014. Køkkenskolen blev så stor en succes, at folkene bag konceptet i Vallensbæk, har søgt og fået midler fra Nordea-fonden til at udbrede konceptet til mindst 10 andre kommuner, heriblandt Solrød Kommune, så endnu flere fædre og børn kan opleve samme køkkenglæde, blive bedre til lave sund mand og få styrket deres relation ved, at de er sammen om noget.
”Vi er glade for, at “Fars Køkkenskole” nu er et tilbud til fædre og børn i Solrød Kommune. Konceptet understøtter kommunens sundhedsstrategi, som blandt andet vægter tidlig forebyggelse og sundhedsfremme blandt børn og unge, rigtig godt. Vi er også utrolig glade for det frivillige engagement, som er med til at støtte op om projektet og gøre det til en lokal succes,” siger forebyggelseskonsulent i Solrød Kommune Louise Leilund.
”Generelt er der ikke mange sundhedsfremmende tilbud, der decideret er rettet mod mænd, og det kan være en vanskelig målgruppe at nå. Her udmærker Fars Køkkenskole sig virkelig, som et tilbud det fanger mændenes interesse. Selvom det ikke er ualmindeligt, at det er mødrene, som lige har prikket lidt til fædrene, for at få dem afsted,” siger hun.
Sådan foregår undervisningen
På Fars Køkkenskole i Solrød underviser en lærer, som typisk også underviser elever i madkundskab, på den pågældende skole, hvor tilbuddet er udbudt.
På hvert hold får underviseren hjælp af en frivillig medhjælper, der har meldt sig til opgaven, fordi vedkommende synes, det er et spændende projekt.
Solrød Kommune er beriget med et stærkt team af meget engagerede frivillige:
• Christian, som er dagplejer i kommunen og altid har interesseret sig for madlavning og er rigtig god med børn.
• Ole som tidligere har undervist i sløjd i folkeskolen og har været klubleder i en ungdomsklub, men nu lever et aktivt seniorliv, hvor han blandt andet også er aktiv i Natteravnene og sidder i Strandklubbens bestyrelse og bager pandekage hvert år til alle børnene, når der er sommerfest.
• Ivalo, som er sundhedscoach og har sin egen kostvejledningsklinik i Solrød. Hun flyttede med sin familie til Solrød for nogle år siden og vil gerne være en aktiv del af lokalsamfundet.
I Solrød er projektet finansieret delvist af støtte fra Nordea-fonden i form af en startpakke blandt andet med fri adgang til opskrifter, forklæder osv., gennem deltagerbetaling og gennem midler til forebyggelse og sundhedsfremme.