Unge ildsjæle fra bl.a. Solrød tog af sted til Folkemødet på Bornholm under navnet UngeDelegationen for at sætte fokus på ungeengagement, inklusion og involvering af unge i foreningslivet. En ny generation af engagerede unge er trådt frem på scenen.
Generation Z bliver beskyldt for at være både uengageret og ikke gå op i meget andet end deres smartphones, men erfaringer fra Folkemødet på Bornholm viser, at den nye generation af unge i høj grad går op i samfundet omkring dem.
Under Folkemødet var dét, der plejer at være en fodboldbane tilhørende Bornholms Efterskole, således befolket med telte og bannere udelukkende fra diverse ungdomsorganisationer. Området blev populært kaldt Den Politiske Slagmark, og det var her UngeDelegationen med repræsentanter fra Solrød havde slået lejr.
Delegationen bestod af en gruppe unge ildsjæle fra Helsingør, Egedal og Rudersdal, der taler de unges sag, og i år havde Solrød Ungeforum tilsluttet sig gruppen.
De mange politiske debatter og aktiviteter på Folkemødet gjorde et stort indtryk på de to repræsentanter fra Solrød Ungeforum:
”Jeg var virkelig fascineret af DM i debat og den måde, de unge bare kæmpede med deres argumenter for hvad de troede på,” siger Sarah Mari Nielsen på 13 år fra Solrød Ungeforum, der på trods af at være den yngste repræsentant i UngeDelegationen, ikke holdt sig tilbage fra deltagelse i politiske debatter og aktiviteter på Folkemødet.
Nye perspektiver og bekendtskaber
Sarah fortæller samtidig, at UngeDelegationen også lykkedes med at få afviklet et succesfuldt arrangement på folkemødet med fuldt hus og deltagelse fra statsministeren, der bl.a. deltog i et pizza- inklusionseksperiment.
Den 15-årige Jonathan Elmer Hjordt, der også repræsenterer Solrød Ungeforum, nikker bekræftende til Sarahs fortælling.
”Det var super fedt, at vi som unge kunne få plads til at fortælle om vores egne erfaringer omkring, hvordan man f.eks. bliver engageret i foreningsliv, men også at de folk, der deltog i vores workshops, har fået et andet perspektiv, de kunne tage med hjem og implementere i praksis,” siger han.
Begge er enige om, at UngeDelegationen har medvirket til nye bekendtskaber, der kan samle de unge i en fælles front i kampen mod de udfordringer, som de unge har til fælles på tværs af kommunerne.
”Det fede ved netop UngeDelegationen er jo det der stærke fælleskab, det at man lærer nogle nye mennesker at kende, der måske ser tingene på en anderledes måde, end man lige selv gør, og at man bliver en del af noget større,” forklarer Jonathan.
Jonathan og Sarah ser begge frem til at skabe endnu flere muligheder for unge på lokalt og regionalt plan og vil også være at finde på Folkemødet næste år.