En bedre fremtidssikret kommune, som kan imødekomme borgerne, erhvervslivet og byrådets behov og krav og samtidig være en god arbejdsplads. Det er hovedformålene med den organisationsændring, byrådet nu har godkendt.
Der er gået 30 år siden, det helt store helikopterblik faldt over den måde, Solrød Kommune er organiseret på. Der er sket meget på de tre årtier, og direktionen i Solrød Kommune har derfor grundigt overvejet, hvordan kommunen organiseres bedre, så den er i stand til at gå hånd i hånd med udviklingen og samtidig håndtere de mange foranderlige opgaver, det forventes, man som kommune tager sig godt og professionelt af. Det har ført til en plan om forandringer i organisationen, som byrådet nu har godkendt.
“Siden organiseringen af kommunen sidst blev ændret grundlæggende, er vi blevet 25 procent flere borgere, og vi har som kommune fået nogle helt andre og mere komplekse arbejdsopgaver, end vi havde førhen. Det er derfor på rette tid at ryste posen og sikre bedre sammenhæng mellem, hvilke opgaver der skal løses, hvem der løser dem, og hvordan opgaverne løses,” siger borgmester Emil Blücher.
Lettere indgang for borgerne
Målet med tilpasningen af organisationen er, at Solrød Kommune som organisation står bedre rustet til fremtiden fx i forhold til, at der kommer flere ældre borgere, som kommunen skal tage sig godt af, og i forhold til de krav og forventninger, borgere, virksomheder og byrådet stiller til en moderne kommune nu og fremadrettet. Samtidig skal den nye model skabe en mere smidig og let indgang til kommunen for borgerne. Det betyder bl.a., at nogle afdelinger bliver slået sammen for at skabe endnu bedre sammenhæng mellem opgaverne og give medarbejderne bedre mulighed for at trække på hinandens kompetencer.
Den nye organisationsmodel skal også være med til at støtte op om, at Solrød Kommune også i fremtiden er det bedste sted at arbejde for kommunens mange ansatte.
Ni forskellige centre
Med den nye organisationsmodel skal Solrød Kommune fremadrettet organiseres i en centerstruktur, som består af seks fagcentre og tre tværgående centre.
De seks fagcentre er:
- Center for Sundhed og Omsorg
- Center for Borgerservice, Job og Social
- Center for Børn og Familier
- Center for Skoler og Dagtilbud
- Center for By og Bæredygtighed
- Center for Kultur og Fritid
De tre tværgående centre er:
- Center for Politik og Digitalisering
- Center for Økonomi og Indkøb
- Center for HR
Den nye organisationsmodel træder i kraft den 1. februar 2024.
Fakta
Byrådet har på byrådsmødet den 20. december 2023 godkendt en ny organisationsmodel for Solrød Kommune med ni centerområder. De kommende forandringer betyder, at budgettet tilpasses, så det matcher kommunens organisationsmodel. Samtidig medfører den nye organisationsmodel administrative besparelser i form af færre chef-/lederstillinger. Dermed opfyldes besparelserne vedr. “Tværgående organisering, lokaleoptimering mv.” i budget 2024-2027 delvist, som er på 1 mio. kr. i 2024, 2 mio. kr. i 2025 og 2026 og 4 mio. kr. i 2027 og efterfølgende år.
Kilde: Solrød Kommune