Solrød Kommune har ansat to familiekonsulenter, som tager imod nye flygtningefamilier og hjælper dem med alt lige fra indskrivning af børnene i skole til gode råd om madpakker.
Når en ny flygtningefamilie kommer til Solrød Kommune, er et af de første mennesker, de møder, en familiekonsulent. Solrød har nemlig benyttet en særlig mulighed i loven for at ansætte to familiekonsulenter, der skal sikre en forebyggende, tværfaglig og helhedsorienteret flygtningefamilieindsats.
”Når man kommer til Danmark som flygtningefamilie er alt nyt, og ud over, at der er et hav af love og regler, man skal sættes sig ind i, så skal man også have et familieliv til at fungere. Det kan være enormt svært, og derfor har vi prioriteret den forebyggende indsats højt,” siger leder af Socialservice, Integration og Misbrug i Solrød Kommune, Lotte Vandel.
Familiekonsulenterne sikrer blandt andet, at børnene opskrives i daginstitution eller skole, og at sundhedsplejen og andre relevante aktører i kommunen inddrages. Derudover hjælper de fx med at give helt lavpraktiske råd om den gode madpakke, om hvordan man kommer på skoleintra, og hvordan børnene kan deltage i forskellige fritidsaktiviteter. Dansk Oplysningsforbund har bevilliget midler til flygtningebørns deltagelse i foreningsaktiviteter det første år, de deltager, og det er familiekonsulenterne, der administrerer ordningen.
Lille hjælp med stor betydning
En af familiekonsulenterne er Katrine Bodil Agger, der har oplevet, at selv simpel hjælp kan have stor betydning:
”God integration starter nogle gange med at få løst helt små, konkrete hverdagsudfordringer. For hvis familien ikke trives i hverdagen, så har den heller ikke overskuddet til at deltage aktivt i samfundet,” siger hun.
Hun har blandt andet oplevet, at det har stor betydning for familierne at få hjælp til at forstå, hvad forældrerollen i Danmark indebærer. At få en forståelse for de mange forventninger og regler – både formelle og uformelle – herunder hvorfor det er vigtigt, børnene kommer i daginstitution og indgår i sociale fællesskaber.
Derudover er konsulenterne også bindeleddet mellem familien og de mange kommunale instanser. Det har betydning for alle familier, ikke mindst for familier med særlige udfordringer.
”Vi har for eksempel en familie, hvis søn har et handicap, og derfor ikke kan gå på den almindelige folkeskole, men har nogle særlige behov, der kun tilbydes på specialskoler. Jeg tog kontakt til Børn og Unge Rådgivningen, og herefter fik vi sammen fundet en god løsning på en specialindsats,” siger Katrine Bodil Agger.