Kan vi leve af at blogge om vores rejser, og hvad kræver det? Det spørgsmål stillede ægteparret Annette og Tore Seier, da de deltog i ErhvervsCentrets informationsmøde for nye iværksættere, hvor en række eksperter gav gode råd. På mødet fik parret input til, hvad der skal til for at gøre hobbyen med den danske rejse- og fotoblog OnTrip.dk til deres levevej.
Annette og Tore Seier og datteren Maria er en rejselysten familie fra Karlslunde. Familien elsker ikke bare at rejse ud i verden men også at dele deres eventyr med alle andre interesserede gennem bloggen. I årenes løb har de besøgt 55 lande fordelt på seks kontinenter. Kun Sydpolen mangler et besøg af globetrotterne.
– Vi har fået mod på at tjene penge på vores passion for at rejse og skrive hjem om vores oplevelser i hele verden. Vi har mødt flere udenlandske bloggere, der lever af det. Her i Danmark er der en fordom om, at de eneste, der kan tjene penge på at blogge, er 17-årige piger, der skriver om og viser billeder af make-up og tøj. Vi tror, at det i nær fremtid vil være professionelle rejsebloggere, som står for det meste af markedsføringen af rejser og ikke rejsebureauerne selv, siger Annette Seier og understreger sin pointe med bemærkningen: For hvad er mest troværdigt – en anmeldelse af en kritisk og erfaren rejseblogger eller et firma, der tjener penge på at udstille sit produkt i det mest fordelagtige lys?
Annette og hendes mand og datter, der har rejst jorden rundt på fire måneder, har siden marts 2013 stået bag den danske rejse- og fotoblog OnTrip.dk. Den har i år modtaget fire kåringer som en af de bedste danske rejseblogs. Ud over bloggen er familien for nylig også kommet på både Facebook, Instagram og Twitter med flere tusinde følgere.
En gråzone at være professionel blogger i Danmark I dag har hjemmesiden ifølge Annette op til 6.000 sidevisninger på OnTrip.dk pr. måned. Da interessen for bloggen er støt stigende, og de har fået flere henvendelser om at tjene penge på reklamer, annoncer og rejsebeskrivelser til andre medier, mødte Annette og Tore op til informationsmødet og rådgivercaféen i ErhvervsCentret den 25. november 2015. Deres forventning var at få input til at beslutte, om de skal forsøge at leve af at være professionelle rejsebloggere. De havde også behov for at få afklaret, om det i deres situation er mest fordelagtigt at oprette en personlig ejet virksomhed eller et selskab som fx et ApS. Samtidig havde de brug for at vide, hvordan man som professionel blogger forholder sig til skat og moms.
– Det har været inspirerende at deltage i informationsmødet og få besvaret nogle spørgsmål, som vi længe har spekuleret på, fortæller Annette og fortsætter: Vi har fået bekræftet, at vi i første omgang skal stifte et personligt ejet firma, da vi ikke behøver at foretage en stor investering for at komme godt fra start med vores firma. Efter samtalen med eksperten fra SKAT har vi også fået bekræftet, at man som professionel blogger skal være forberedt på at løbe panden mod en mur af bureaukrati, når man vil tjene penge på at blogge. Fx kan du ikke tage på en rejse og spise på en restaurant, uden at du skal betale skat af det, og reglerne er komplicerede. Så det kræver i den grad nytænkning at lykkes som blogger i dagens Danmark, understreger Annette Seier og tilføjer, at hun efter informationsmødet har fået endnu mere lyst til at gøre hobbyen til en levevej, og at hun har fået øjnene op for, at der er masser af viden, hjælp og netværk at få adgang til som ny iværksætter i ErhvervsCentret på Korskildelund 6 i Greve.
Billedtekst: Annette Seier har fået mere mod på at blive professionel blogger på informationsmøde, hvor hun og ægtemanden Tore fik informationer og råd af Allan Schouw-Petersen fra Advokaterne C.C. Jørgensen og Winsløv og markedsføringskonsulent Frank Normann Olsen fra SKAT.