Hver anden dansker mener, at det burde være tilladt at dele optagelser fra privat tv-overvågning på sociale medier. Her får du overblikket over, hvad du må og ikke må med optagelser fra dit private overvågningskamera.
Er der nogen, der kender denne bandit? Det kan være fristende at smide en efterlysning rundt på Facebook og andre sociale medier, hvis din private tv-overvågning filmer mistænkelige personer, der begår indbrud eller lusker rundt om dit hjem. Men som udgangspunkt må du kun dele optagelserne med politiet – ikke med naboen, forsikringsselskabet eller dine venner på nettet. Det fremgår af Persondataloven, der er et af de regelsæt, som privat tv-overvågning er underlagt.
Trods den klare lovgivning på området mener 54 procent af danskerne, at det burde være ok at dele optagelser fra privat video-overvågning på sociale medier efter et indbrud. Det viser en undersøgelse fra ABUS, der producerer sikkerhedsløsninger som overvågning, låsesystemer, og cykelhjelme. Analysehuset Opeepl har indsamlet og udarbejdet undersøgelsen for ABUS.
Pas godt på optagelserne
Hos ABUS opfordrer kategorichef Søren Brehm Jensen private borgere til at studere lovgivningen, hvis de får installeret tv-overvågning på egen grund.
− Overvågningsbilleder kan lette politiets opklaringsarbejde i tilfælde af indbrud eller anden kriminalitet. Desuden ved vi, at synlig tv-overvågning har en præventiv effekt alene. Du skal blot huske at sætte dig ind i reglerne på området, så du ikke uforvarende kommer til at overtræde lovgivningen. Det gælder både i forhold til, hvor du filmer, og hvad du gør med optagelserne efterfølgende, siger Søren Brehm Jensen, og uddyber:
− Du må gerne advare dine naboer på baggrund af optagelserne eller dele billeder af en mistænkelig bil, så længe nummerpladen ikke er synlig. Men så snart det er muligt at identificere personer på baggrund af billederne, må de kun videregives til politiet, med mindre personen på billedet har givet samtykke.
Privat tv-overvågning er underlagt reglerne i Bekendtgørelse af lov om tv-overvågning, Persondataloven og Straffeloven. Her står blandt andet at:
- Optagelser af identificérbare personer må ikke deles på sociale medier eller online fora – heller ikke i lukkede grupper, som for eksempel i forbindelse med et lokalt naboværn.
- Alle optagelser fra tv-overvågning, hvor man kan genkende personer, skal slettes efter maksimalt 30 dage, med mindre de anvendes som led i en efterforskning eller konkret tvist.
- Billeder af biler og andre køretøjer må gerne deles, så længe de ikke er ”personhenførbare”. Det er de for eksempel, hvis nummerpladen er synlig eller bilen har tydelige kendetegn som et firmanavn eller lignende.
- Optagelser fra overvågningskameraer skal sikres, så uvedkommende ikke kan få adgang til dem, blandt andet ved hjælp af firewalls, kryptering, mekanisk sikring og adgangskontrol. En tyv må for eksempel ikke kunne stjæle en ukrypteret ekstern harddisk med overvågningsoptagelser.
Denne pressemeddelelse er udsendt på vegne af ABUS-Gruppen Nordic A/S, der er en del af den tyske koncern ABUS, som er førende producent af innovative sikkerhedsløsninger og særlig kendt for cykelhjelme og hængelåse.