Når du skyller ud efter et toiletbesøg, “nyser” toilettet omkring en million bakterier op i luften i form af mikroskopiske dråber, der indeholder både afføring og urin. Det kan især give øget risiko for infektion og smitte på arbejdspladsen, hvor vi er mange, der bruger samme toilet. En ny undersøgelse viser samtidig, at hver fjerde oplever uhygiejniske toiletter på deres arbejdsplads.
En ny undersøgelse af danske arbejdspladsers toiletforhold, foretaget af Voxmeter for Initial Hygiejne, viser, at hver fjerde dansker har oplevet, at toiletterne på deres arbejdsplads har været ildelugtende, beskidte eller uhygiejniske. Når toilettet er beskidt, så vælger de fleste, at finde et andet toilet, men der tys også til løsninger som toiletpapir på brættet, sidden direkte på kummen eller afvaskning med vand og sæbe. Men ingen af delene beskytter dog særlig godt mod bakterier.
“Det vi ofte glemmer ved kontortoilettet er, at vi faktisk er rigtig mange, der bruger det. Dermed udsættes vi for fremmede bakterier, og det giver stærkt øget risiko for infektion og sygdom. Også selvom du umiddelbart synes, at dine kollegaer er rene og pæne, så kan vi altså ikke betragte et arbejdstoilet, der måske bliver gjort rent to gange om ugen, som lige så rent som toilettet derhjemme”, siger Kristian Linder, direktør for Initial Hygiejne.
Lovgivningen kræver, at toiletter på arbejdspladsen skal have toiletpapir og sæbe. Men derudover er det op til arbejdsgiveren at tilbyde andre faciliteter. Og mens papirhåndklæder, hånddesinfektion og hygiejnecontainere er udbredt, så viser undersøgelsen, at under 10 procent af toiletterne har installeret midler til sæderens.
Når du skyller ud efter et toiletbesøg, “nyser” toilettet omkring en million bakterier op i luften i form af mikroskopiske dråber, der indeholder både afføring og urin. De mindste dråber er så små, at de bliver hængende i luften i flere timer, og de kan herefter sprede sig så langt som op til seks meter fra kummen via luften. Hvis du så ovenikøbet ikke vasker hænder efter toiletbesøget, eller hvis du ikke vasker dine hænder specielt grundigt, så gør du dig i endnu højere grad skyldig i spredning af bakterierne til både mennesker og overflader omkring dig.
“Toiletnyset sammen med det faktum, at arbejdspladsens toilet benyttes af mange og dermed har flere fremmede bakterier,gør, at særligt toiletsædet kan være en bakteriebombe. Også selvom toilettet ikke er synligt beskidt. Derfor er det faktisk påfaldende, at så få arbejdspladser gør sig den ulejlighed at stille for eksempel sæderens til rådighed. En rensning af sædet tager under to minutter og vil dræbe 99 procent af bakterierne,” slutter Kristian Linder.
Fakta
• Mængden af bakterier i et menneskes afføring ligger på mellem 10 og 100 millioner per gram (tør vægt)
• Sammenlignet med vores egne celler findes der 10 gange flere bakterieceller i og på vores kroppe.
• Bakterier er så vigtige for os, at forskere undersøger, hvordan de kontrollerer vores helbred og tilmed også vores vægt.
• Under de rette forhold kan bakterier dele sig hvert tyvende minut. Det betyder, at på bare 6-7 timer vil en enkelt bakteriecelle være blevet til 1 million bakterier.