De fleste af os ved, at cykelhjelmen er vigtig, men alligevel udlader mange at tage den på. Mange børn og unge kører ikke med cykelhjelm, fordi de ikke synes, at det er pænt. Derfor lanceres nu en ny kampagne, som skal gøre cykelhjelmen mere attraktiv for målgruppen.

 Det er især de lidt ældre børn, der ikke bruger cykelhjelm. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Børneulykkesfonden. Her er over 1000 forældre til børn under 18 år blevet spurgt, om deres barn bruger cykelhjelm. Bedst ser det ud for de 6-9 årige, hvor hele 92 % bruger cykelhjelm, men desværre falder antallet, jo ældre børnene bliver. Blandt forældre til børn i alderen 10-12 år, er det f.eks. kun 78 % der svarer, at deres barn bruger cykelhjelm.

Design din egen hjelm med Søren Fauli

En af årsagerne til, at mange børn ikke kører med cykelhjelm, er, at de ikke er pæne. Netop det vil Børneulykkesfonden, NORMAL og LIVOL gerne prøve at ændre på ved et nyt samarbejde. Her igangsætter NORMAL et salg af sorte cykelhjelme, som det er muligt at sætte sit personlige præg på med seje klistermærker. Det er filminstruktør, skuespiller og reklamemand Søren Fauli, der har designet klistermærkerne, og salget af hjelmene går til et godt formål – de sælges nemlig som en del af LIVOL’s indsamling til Børneulykkesfonden.

”Vi håber på, at kampagnen kan bidrage til, at flere børn frivilligt tager hjelmen på, når de selv har været med til at designe den. Hos Børneulykkesfonden tror vi, at det er vigtigt at lære om trafiksikkerhed og vigtigheden af at bruge cykelhjelm i en tidlig alder, og derfor er denne kampagne målrettet børn og unge”, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Mange børn på skadestuen uden cykelhjelm

Nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital viser dog, at kun 69 % af de børn mellem 5-9 år, som endte på skadestuen som følge af en cykelulykke de sidste to år, brugte cykelhjelm.

Hvis man ser på de samlede tal for børn i alderen 0-19 år, er det kun 45 % af de børn, som endte på skadestuen som følge af en cykelulykke i 2014 og 2015, der brugte cykelhjelm. En cykelhjelm giver en god beskyttelse mod hovedskader, og faktisk vurderes det, at brugen af cykelhjelm kan reducere risikoen for hovedskade med hele 60 %. Det ærgrer derfor Jens Lauritsen, overlæge på Odense Universitetshospital:

”Hovedskader kan have langvarige følgevirkninger, hvorfor det er ekstremt vigtigt, at børn og unge bruger cykelhjelm – de skal jo helst kunne bruge hovedet mange år fremover”.

Hvis cykelhjelmen skal give den optimale beskyttelse, er det desuden vigtigt at den bruges korrekt. Sikkerheden falder betydeligt, hvis hjelmen f.eks. sidder forkert, eller hvis den ikke har den rigtige størrelse. Husk derfor også at give dit barns cykelhjelm et sikkerhedstjek med jævne mellemrum.

 

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.