Kære Solrødborger
Måske kan du genkende sætningen ”det bedste sted at leve og bo”. Ordene her stammer fra Solrød Kommunes vision, som vi har haft de seneste år. Her i slutningen af 2022 har Byrådet genbesøgt visionen og de dertilhørende pejlemærker. Frem for at finde på noget helt nyt var der bred opbakning til at arbejde videre med vores eksisterende vision.
Men betyder det så, at Byrådet påstår, at Solrød Kommune allerede er det bedste sted at leve og bo? Ikke nødvendigvis.
Grundlæggende mener vi som byrådsmedlemmer naturligvis, at Solrød Kommune er et rigtigt dejligt sted at bo. Ellers havde vi nok ikke bosat os her. Omvendt set var mange af os næppe gået ind i kommunalpolitik, hvis alt havde været perfekt fra start af. Som lokalpolitikere er vi således drevet af at få lavet konkrete ting om – store som små. Lige netop derfor er der tale om en vision, eller et sigtemål om man vil, og ikke et slogan.
Spørger du mig, er Solrød Kommune lidt af et smørhul. Vi er en bosætningskommune med en god geografisk placering, lav kriminalitet, ressourcestærke borgere, et rigt foreningsliv, og ikke mindst nogle gode velfærdstilbud.
Men alt dette er ikke noget, vi kan tage for givet. Det er resultatet af dygtige kommunale medarbejdere, der brænder for at gøre en forskel. Af et civilsamfund dækkende over alt fra godt naboskab, til engagerede frivillige, der holder klubber, foreninger og andre fælleskaber kørende. Af borgere og virksomheder, som tager ansvar for deres egen hverdag. Og ja, af en fornuftig politisk beslutning fra tid til anden, der er med til at sætte retningen for vores allesammens kommune.
Derfor overvejer Byrådet at justere visionen, så den fremadrettet ændres til ”sammen skaber vi det bedste sted at leve og bo”. For mig vil det være med til at understrege, at der er tale om en vision og ikke et slogan. Det vil også tydeliggøre, at vi alle har et ansvar, hvis vi skal lykkedes med visionen. Solrød Kommune som organisation, eller Byrådet for den sags skyld, kan ikke på egen hånd sikre, at vi når i mål.
I år lykkedes det at indgå et budget, hvor alle medlemmer af byrådet er med. Det er et stærkt fundament for det fremtidige arbejde og et vidnesbyrd om, hvordan Byrådet trods partiskel har et fælles mål om at forbedre Solrød Kommune med de midler, vi har til rådighed.
Vi står overordnet i en så privilegeret situation, at vi kan opretholde vores serviceniveau i 2023. I andre kommuner har de allerede fra næste år måtte spare, og det vil vi også komme til i Solrød Kommune fra og med 2024.
Men hvorfor det?
For det første er vi ligesom alle andre kommuner ramt af, at kommunernes økonomi for tiden styres hårdt af staten. Pengene følger ikke med i tilstrækkeligt omfang til at løse de opgaver, som kommunerne er forpligtet til at løse.
I tillæg hertil har vi i den seneste årrække tjent gode penge på at sælge kommunale matrikler fra. Trylleskoven Strand, Havdrup Vest og Green Hills er gode eksempler på kommunale jordstykker, der har lunet i kommunekassen. Realiteten er dog den, at vi over de kommende år må forvente færre jordsalgsindtægter, end vi har haft hidtil.
Det er derfor uundgåeligt, at vi ser ind i en prioritering for også at have en sund økonomi fremadrettet.
2022 blev året, hvor vi rundede 24.000 borgere. Det er dejligt, at så mange finder vores kommune attraktiv. Det skaber dog en række udfordringer, som vi i Byrådet og kommunen har arbejdet og stadig arbejder på at håndtere. Vi har for eksempel måtte tage stilling til den voksende efterspørgsel på dagtilbudspladser og ældreboliger. Derfor arbejder vi blandt andet videre på at etablere en gårdbørnehave på Skolevej 70 og på at udvide plejecenter Christians Have.
Da vi i borgertilfredsundersøgelsen spurgte, hvad borgerne vægter højt ved Solrød Kommune, stod naturen højt på manges liste. Stranden bliver af mange af jer fremhævet som et af kommunens største aktiver, og derfor skal vi sikre et godt havmiljø i Køge Bugt.
Det lykkedes at få stoppet dumpningen af slam fra Lynetteholmen. Næste mål er at få stoppet anlæggelsen af ni kunstige øer i Køge Bugt. Vi er i Byrådet derfor gået sammen med de andre Bugt-kommuner om at få stoppet Holmene-projektet. Argumenterne for projektet står slet ikke mål med de alvorlige konsekvenser, som byggeriet vil forårsage både i bugten og på land.
Infrastrukturen mod København vil blive presset og trafikstøjen stige, ligesom mere spildevand vil ledes ud i bugten. I stedet vil vi i Byrådet arbejde for, at Køge Bugt bliver en del af marin naturnationalpark Øresund, så vi i fremtiden sikre bugten mod yderligere forurening, klapning, sandsugning og projekter som Holmene.
På byrådets vegne vil jeg ønske alle et godt nytår.
Borgmester Emil Blücher