Hvad kunne du tænke dig at spise? En frisksmurt håndmad med frikadelle, en omgang lun flæskesteg med kartofler og sovs, en hjemmelavet bøfsandwich eller måske en pølse ’to-go’? Det spørgsmål drømmer Pia Eskebo om at kunne stille lastbilchauffører, håndværkere og andre erhvervsdrivende. Det eneste, hun mangler, for at drømmen kan gå i opfyldelse, er et sted, hvor hun kan åbne sin smørrebrøds- og grillbutik – fx i et af Greves attraktive og centralt beliggende erhvervsområder eller i en af nabokommunerne.
Pia Eskebo er oprindeligt salgsuddannet og har i mange år interesseret sig for at lave mad og har et Certifikat i Almen Levnedsmiddelhygiejne. Hun har tidligere været ansvarlig for budget, indkøb og tilberedning af frokost og varm mad på en døgninstitution, og hun har lavet diætmad på et plejehjem og lavet smørrebrød til en plejehjemscafé. Derudover har hun i de sidste syv år beskæftiget sig med økonomi i Gladsaxe Kommune. Nu drømmer hun om at få foden under eget bord. Derfor har hun sammen med syv andre iværksætterspirer taget et iværksætterkursus i ErhvervsCentret i Greve med konsulentfirmaet Provi A/S som tovholder på det 13 ugers undervisningsforløb.
– Jeg har i mange år haft lyst til at blive selvstændig og være min egen chef. Jeg har stort set altid interesseret mig for madlavning og har ry for at være god til det. Jeg er udadvendt og kan godt lide at tale med mange forskellige mennesker. Jeg kan arbejde igennem og har gjort det i en del år. Nu synes jeg, det er på tide, at det bliver mig selv, jeg arbejder for. Det at være selvstændig er ikke helt fremmed for mig, og jeg ved, det kræver en stor arbejdsindsats, fortæller Pia Eskebo.
På jagt efter et meget trafikeret og synligt sted til butikken Pias forretningsidé er at etablere en kombineret smørrebrødsforretning og grill, hvor hun vil tilbyde lastbilchauffører, taxichauffører, håndværkere og andre på farten at købe morgenmad og frokost til at spise på stedet eller ’to-go’. Udvalget vil fx være danske lune retter, håndmadder, salat, bøfsandwich, pølser, smurt morgenbrød, kaffe og vand til rimelige priser. At det skal være netop dette sortiment, har hun fået bekræftet i en undersøgelse, som hun gennemførte på iværksætterkurset.
– I erhvervskvartererne er det som regel ikke muligt at købe færdigtilberedt mad, og mange har ikke lyst eller tid til at lave morgenmad og smøre madpakke men gider heller ikke spise burgere eller pizza hver dag. Lastbilchauffører, chauffører, håndværkere og andre på farten har derfor ofte behov for noget hurtig mad og drikke, og de har ikke kølemuligheder. Jeg vil derfor sælge hjemmelavet mad, der smager af noget fra min butik på et meget trafikeret, synligt sted med toilet samt parkeringspladser lige uden for døren også til lastvogne. Der skal både være plads til at sidde indendørs og spise ude om sommeren, fortæller Pia Eskebo, der længe har været på udkig efter et godt sted til butikken. For beliggenheden er det vigtigste for, at forretningen kan hænge sammen økonomisk, understreger Pia Eskebo. Hun vurderer, at hun også kan sælge færdigtilberedt mad til mindre erhvervsvirksomheder, fordi hun får et bredere sortiment end supermarkeder, og fordi det tilmed er hurtigere at købe maden hos hende.
– Større supermarkeder med delikatesse og slagterforretninger sælger ofte godt smørrebrød, sandwich og lidt lunt men uden kartofler og sovs. Herudover har de heller ikke bøfsandwich og for det meste ikke pølser. I supermarkeder skal man ofte igennem hele forretningen for at komme frem til delikatessen og derefter tilbage til kassen og stå i kø. Herudover bliver man som regel nødt til at parkere et stykke væk. Hos mig skal man ikke igennem et supermarked for at finde maden og heller ikke stå i kø ved kassen, siger Pia Eskebo.
Pia Eskebo ved, hvad hun går ind til, og hvad det kræver, for en del år siden forpagtede Pia Eskebo sammen med sin mand en camping kiosk, hvor hendes mand havde fuldtidsarbejde og sørgede for alt regnskab, mens en statsautoriseret revisor stod for årsafslutningen.
– Jeg var alene i kiosken, som i højsæsonen havde åbent fra kl. 7 til kl. 22 med siesta fra kl. 12 – 14. Jeg gik i seng kl. 24.00, efter at have bestilt varer, og stod op og pakkede morgenbrød kl. 5. Det betød, at jeg i højsæsonen sov i forretningen i ca. 5 uger for at kunne nå det hele. Det var en lærerig oplevelse, og den forløb rigtigt godt, også økonomisk, fortæller Pia Eskebo.
Greves Erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed er i gang med at undersøge, om der er en velegnet placering til Pias butik i Greve Kommune, og hun vil gerne have henvendelser, hvis der er nogen, der kan hjælpe med at finde en god plads til butikken. Pia Eskebo er både interesseret i at købe eller leje ledige grunde med eller uden butik helst i Greve Kommune eller en af nabokommunerne.
– Der skal ifølge lokalplanen være tilladelse til at etablere detailhandel, ellers skal der søges dispensation. Ofte siger lokalplanen i erhvervskvartererne, at der ikke er tilladelse til detailhandel men kun til pladskrævende varegrupper og produktion. Der skal helst være niveaufri adgang for handicappede og handicaptoilet. Derudover skal der være godkendt køkken med udsugning til tag og eventuelt en fedtudskiller, oplyser Pia Eskebo, som kan kontaktes på 41285654 eller 3xp@adslhome.dk.
Pia har alle forudsætninger for at lykkes som selvstændig
Konsulent Søren Brusen fra Provi A/S, der har været en af Pia Eskebos undervisere på iværksætterkurset, er overbevist om, at Pia vil lykkes med sin forretningsidé, så snart hun finder den rigtige placering til butikken.
– Pia Eskebo er helt klart en af de deltagere på holdet, som jeg forventer vil komme godt fra start. Hun har lavet en gennemarbejdet forretningsplan og er parat til at starte i morgen med eget iværksætterfirma, hvis bare hun havde det rigtige sted at placere butikken. For hun har fat i en god idé, som der vil være efterspørgsel på. Hun har også den nødvendige erfaring og kompetence samt viljen og lysten til at knokle for at få forretningen til at lykkes. Endelig har hun en ægtefælle, som bakker hende 100 procent op, udtaler Søren Brusen og tilføjer, at der på det forrige iværksætterhold var seks ud af ni iværksætterspirer, som efter kurset tog springet ud i en tilværelse som selvstændig.