Michael Folman Jensen fra Solrød Strand arbejder blandt andet som konsulent på Hotel og Restaurantskolen i Valby. Hans indsats for at mindske og udbrede viden om madspild har nu sikret ham en nominering til prisen som Årets Madspildshelt. Too Good To Go står bag prisen, og vinderen kåres den 3. oktober til stor prisfest i København.
Michael Folman Jensen har en baggrund som køkkenchef på Københavns Rådhus, og han har i de senere år arbejdet med at udbrede sin viden om, hvordan man bruger alle dele af råvarerne. Og det har nu sikret ham en nominering til prisen som Årets Madspildshelt. Too Good To Go står bag prisen, der bliver overrakt til prisshowet Generation Food Award, som Arla afholder, den 3. oktober.
Passionen for at reducere madspild begyndte for alvor, da Michael Folman Jensen arbejdede som køkkenchef på Københavns Rådhus:
“Da jeg kom til, var der et mål om, at København skulle være verdens bedste økologihovedstad. Når man skal have en økologiprocent på 90 procent, bliver man udfordret økonomisk. Vi kiggede derfor på vores varer og undersøgte, hvad vi selv kunne producere. Så begyndte jeg at nørde råvarer og fandt ud af, at rigtig meget af det vi smed ud kunne bruges som erstatning for mange af de varer, vi købte.”
Michael Folman Jensen har sidenhen skrevet bogen Skræl er ikke skrald, som handler om, hvordan man kan udnytte hele råvaren og undgå madspild. Det har han videreudviklet til et program, som han kalder FoodWin. I dag underviser Michael Folman Jensen i FoodWin på daginstitutioner, og han har et ønske om at få det på skoleskemaet på Hotel og Restaurantskolen:
“Jeg ville gerne udfordre ordet madspild, fordi det har en negativ klang. FoodWin fortæller i stedet, hvor meget af råvaren, som du rent faktisk kan bruge. Som jeg ser det, er det et enormt vigtigt skridt i den rigtige retning at være med til at præge fremtidens kokke.”
Prisen Årets Madspildshelt uddeles for første gang i år og gives til en ildsjæl, som gør en forskel for børn og unges forståelse for madspild. Alle danskere har haft mulighed for at indstille personer, som de mente levede op til den beskrivelse. Hvis Michael Folman Jensen vinder prisen som Årets Madspildshelt, håber han, at FoodWin kan blive endnu mere udbredt:
“Det er altafgørende at lære børn om FoodWin i en tidlig alder, så de kan få en ny maddannelse. Jeg er ofte ude på institutioner, og her kan jeg se, at børnene er helt vilde med at se rejsen fra skræl til et færdigt produkt, der ender på spisebordet. Næste skridt er at få FoodWin på skoleskemaet, og det kan måske lade sig gøre, hvis jeg vinder prisen som Årets Madspildshelt.”
Få Michaels 3 bedste tips til at undgå madspild:
- Eksperimentér med alternativer til kød i madlavningen
- Brug hele råvaren og overvej, hvordan den kan udnyttes (fx til syltning eller dressinger)
- Lav en ugentlig FoodWin-dag. Tag børnene med i køkkenet og vær kreative med at udnytte hele råvarer.
Læs mere om Generation Food Award her.
Om Too Good To Go
Madspildsappen Too Good To Go blev lanceret i Danmark i 2016, og de nu over 63 mio. brugere har siden da reddet mere end 160 millioner lykkeposer med overskudsvarer, hvilket svarer til over 401.000 tons sparet CO2e. Too Good To Go har dermed gjort en væsentlig forskel i kampen mod madspild i de 17 lande, hvor appen er aktiv. I appen kan man redde lykkeposer/bokse med overskudsmad fra bl.a. bagerier, supermarkeder, restauranter, kantiner og producenter.
Too Good To Go har sideløbende iværksat en række oplysningstiltag for at fremme viden om madspild – bl.a. datomærkningskampagner og en række uddannelsestiltag.
Kilde: To Good To Go