Når ens store drømmebryllup står for døren, smider de fleste kvinder gerne mange tusinde kroner efter en brudekjole. Hos Brides by Kaliszan i Jersie har man gjort lidt op med det koncept og tilbyder i stedet genbrugs-brudekjoler, som til gengæld bliver syet til, så de sidder perfekt. I marts rundede butikken fem år.
Lea Kaliszan, som ejer butikken, har altid været fascineret af brudekjoler, perler, blomster og blonder og har tidligere leget med tanken om at åbne en brudebutik.
– Men så jeg var til et arrangement i Kirkens Korshær i Køge med bryllupstema, og jeg tog derned og blev grebet af stemningen og endte med at købe 12 brudekjoler, siger Lea Kaliszan om startskuddet på forretningen.
Butik er kun en hobby
Konceptet endte med at blive udlejning af genbrugs-brudekjoler, så flere kan få glæde af dem. Mange har nemlig udfordringer med at få solgt brudekjolen videre, for det kræver en køber med den helt samme smag og størrelse. Ved at samle mange kjoler samme sted, har nye brude mere at vælge imellem.
– Hos mig kan man leje en brudekjole. Så syr jeg den til for kunden, og det kan også være, at de vil have lidt flere blonder eller perler på. Man kan også købe dem, men jeg lejer primært ud. Alt er genbrug, og mit input er så, at jeg gør dem klar til en anden kvinde ved at sy kjolerne til, siger Lea, der udelukkende har butikken som en hobby.
Til dagligt er hun nemlig fondsrådgiver i Villum Fonden, og derfor er brudebutikken også kun åben om aftenen og i weekenden efter aftale, hvilket bliver til 10-12 arbejdstimer om ugen.
– Det er jo helt klart min hobby. Da jeg startede butikken, var jeg selvstændig, så der kunne jeg lægge lidt flere timer i butikken, men nu har jeg et fuldtidsjob, så det er kun i min fritid, at jeg kan åbne butikken for kunder, siger forklarer Lea Kaliszan, der har mest gang i butikken fra nytår og hen til oktober måned, hvorefter brudekjole-efterspørgslen ligger lidt stille.
Glad for at glæde andre kvinder
Lea Kaliszan har ikke det store overskud i forretningen, men så er det godt, at hobbyen er noget, hun nyder.
– Jeg hygger mig med det, og jeg er glad for, at jeg kan glæde pigerne, og at de kan finde en genbrugskjole, de kan sætte deres eget præg på til deres store dag, siger hun.
Da hun åbnede butikken, bestod kunderne primært af brude, der skulle finde en kjole til et bryllup nummer to, men nu er der en klar tendens til, at genbrug og bæredygtighed fylder også hos de helt unge kommende brude, så i dag er kunderne mere blandet.
– Hos mig kan man jo finde alle mulige stilarter, og man kan få lov til at prøve alle de kjoler, man har lyst til, indtil man finder den rigtige, siger Lea, der har lært at sy fra sin mor og dermed får brugt sine evner til fulde i butikken.
– Jeg synes bare, det er en fornøjelse at møde alle de her kvinder, og der er jo enormt meget glæde i det. Også sjove episoder – jeg har haft panikbrude, der skulle bruge en kjole samme dag. I denne uge har jeg en kunde fra udlandet onsdag, der skal giftes fredag, så jeg håber, hun finder én, siger Lea, der gerne modtager eller betaler en smule for en brugt brudekjole, hvis den kan bruges igen.
– Jeg er bare nok den værste at sælge til, for jeg kan ikke give så meget. Men hvis ens kjole bare samler støv, og man vil have den ud og glæde en anden, så tager jeg den gerne, slutter Lea, der i øvrigt også sælger konfirmationskjoler og gallakjoler.
Selvfølgelig også brugte.
Kilde: Viborher.dk