Julen begynder allerede den 24. november på Greve Museum. Den dag er der kun én måned til juleaften, og det betyder, at det er tid for at åbne dørene til årets juleudstilling. I år handler udstillingen om nissen, og der vil være oplevelser, underholdning og viden at hente for både børn og voksne.
Den drilske nisse
December måned er julen og traditionernes tid, men også højsæson for nisser. De kommer frem af deres skjul og skaber den rigtige julestemning med lige dele hygge og drillerier. Nissens fremkomst i hjemmet, fjernsynet og gadebilledet er et sikkert tegn på, at nu er julen endelig kommet!
Vidste du, at en nisse ikke bare er en nisse, men at der findes mange forskellige slags? Julenissen, som de fleste måske tænker er den eneste form for nisse, har mange både yngre og ældre slægtninge. Nogle bor på et skib, imens andre gemmer sig i skoven. Én ting har de dog alle til fælles: De elsker at lave narrestreger og at drille – især os mennesker.
Fra Gårdbo til julemandens hjælper
Den oprindelige danske nisse var en lille ånd, som boede på landets mange gårde. Gårdboen, som ånden blev kaldt, kom med tiden til at hedde Niels, som senere igen blev til nisse. Han havde stor betydning for trivslen på gården, og han skulle derfor behandles med respekt, og det var en rigtig god idé, at give ham gaver som eksempelvis grød med smør.
På trods af kirkens ihærdige forsøg på at få bugt med folketroen i løbet af middelalderen, så varede troen på nissen ved. I løbet af 1800-tallet blev sagnet om nissen på ny taget op af danske kunstnere, og blev til en del af julen. Nissen kom til at sidde i toppen af juletræet for at vogte over godterne og gaverne på træet.
Omkring år 1900 var nissen begyndt at give gaver, men måtte snart afgive pladsen til den nyligt importerede Skt. Nicolaus eller julemanden. Nissen blev nu en del af julemandens flok, og nissen blev også portrætteret som julemandens hjælper, der hjalp med at lave gaver og sikre julen.
Nissen har således udviklet sig fra at være en ensom gårdbo til at være en del af en større familie, og i dag findes der mange forskellige slags nisser. De bor på skibe, i skoven, på loftet og måske hjemme hos dig.
En udstilling for hele familien Juleudstillingen på Greve Museum henvender sig til hele familien, og indeholder en række aktiviteter, som giver både børn og voksne mulighed for at komme rundt om nissen. Hvilken nissehøjde har du? Hvem i familien er bedst til at gå i træsko? Og hvor har Grevegårds nisse Nis, mon gemt sig?
I udstillingen kan du lære om de forskellige typer af nisser og gå på opdagelse i museets nissesamling. Du vil blandt andet møde, kirkenissen, kravlenissen, skibsnissen, skovnissen, julenissen, havenissen og hvis du er heldig, kan det være, at du også finder Grevegårds helt egen gårdnisse, Nis. Men husk at liste for nisser er nogle sky væsner, som gemmer sig, så snart de hører et menneske i nærheden.
Kom med på omvisning
Allerede et par dage efter at udstillingen er åbnet, har du mulighed for at komme med rundt i udstillingen, når historiker Kristian Hasselbalch Jensen tager gæsterne med på omvisning. Det er Kristian Hasselbalch Jensen, der har stået for årets juleudstilling, og mon ikke, han også kan fortælle lidt ekstra nissehistorier, som man ellers ikke vil kunne finde på egen hånd? Omvisningen foregår fredag den 27. november kl. 14 og koster 20 kroner pr. person.
Praktiske oplysninger Udstillingen vises fra tirsdag den 24. november og frem til søndag den 3. januar 2016, Der vil være omvisninger fredag d. 27. november kl. 14 og onsdag den 9. december kl. 16. Desuden er det selvfølgelig også muligt at booke egne omvisninger i udstillingen – en privat omvisning koster 500 kr. på en hverdag og 1000 kr. på søndage.
Der er fri entré til Greve Museum og til museets udstillinger. Museet har åbent tirsdag til fredag kl. 11-15, søndag kl. 11-17, mandag og lørdag er der lukket. Den 2. onsdag i hver måned er der åbent fra kl. 13.30 til kl. 21.