Close Menu
VIBORHER – Solrød
    Facebook X (Twitter) Instagram
    VIBORHER – Solrød
    • NYHEDER
    • POLITIK
    • SPORT
    • 112
    • KOMMUNE
    • KIRKERNE
    • BIBLIOTEK/KULTURHUS
    VIBORHER – Solrød

    Helge`s vinklumme: Champagne – dejlige bobler fra Reims & omegn!

    0
    By Lotte Bøgevig on 23. december 2015 NYHEDER

    Lidt øst for Paris i Frankrig ligger byen Reims, der er ’hovedstaden’ i et af de mest kendte og elskede vinområder i verden, Champagne-distriktet, hvor man efter en helt speciel metode, fremstiller en mousserende vin, der ofte er ekstremt velsmagende og altid dejligt opløftede, da boblerne gør at alkoholen i champagnen optages hurtigere i blodet.

    Historien

    Der er noget der tyder på at man andre steder i verden producerede mousserende vine før det blev gjort i Champagne-området, – MEN det står klart at munken Dom Perignon tilbage i 1668 kom

    til klosteret i Hautvilliers, og her påbegyndte han et detaljeret studie af processerne ifbm. fremstillingen af mousserende vine, og efterfølgende forbedrede han forskellige processer således at kvaliteten blev bedre og at spildet ved fremstillingen blev væsentligt mindre, bl.a. fandt han på at sætte den ståltråd, som vi kender i dag, rundt om proppen, således at den sidder fast selv ved det meget store tryk der er i flasken.

    En anden vigtig ting skete et par hundrede år senere i 1866, da Champagnefabrikanten Moët bad en hvis Monsieur George Leybourne om at gøre reklame for champagnen. Han skrev sange om champagnens herligheder. Sangene havde fokus på smag, velstandssymbolikken og “det gode liv”. I kontrakten indgik, at Leybourne ikke offentligt drak andet end champagne. Leybourne blev betragtet som et sofistikeret menneske med smag, og han var med til at fastslå champagne som et middel til fremme af social status. Det var en – efter tidens normer – stor marketingssucces, og helt indtil i dag har kampagnen sat sine spor i champagnen.

    Senere fandt mange af champagne husene ud af at kommunikere at man kunne drikke champagne ved enhver given lejlighed, ligesom det ikke kun var forbeholdt eliten og de royale at drikke champagne i tide og utide. Herefter er det gået slag i slag.

     

    Nutiden   

    Der findes i dag over 100 champagnehuse og over 15.000 mindre vingårde i Champagne-regionen.

    Disse har planter druer på et samlet areal på ca. 350 km2. De sælges årligt omkring 300 millioner flasker til en værdi af ca. 4,3 mia euro – hvilket jo må siges at være en hel del.

    58% af produktionen sælges på det lokale marked i Frankrig og resten eksportres til det meste af verden, med England, Tyskland & USA som de største aftagere.

    I Danmark drikkes der rigtigt meget champagne ved de helt store livsbegivenheder og så selvfølgelig til nytårsaften, hvor de både skal bruges til Dronningens Nytårstale og til at skyde de nye år ind med…Rigtig Godt Nytår!….og SKÅL!

    Champagnen

     Champagnen

    Grande Reserve Brut NV – Champagne Grand Cru – Domaine Edmond Barnaut

    Kan købes hos Compagniet i Jersie – www.compagniet.dk  Pris: kr. 260,00/75cl incl. moms.

     

    Grande Reserve Brut NV er lavet på 2/3 Pinot Noir og 1/3 Chardonnay, hvilket giver en meget flot og elegant champagne.

     

    Druerne presses i de gamle traditionelle presser af træ, hvorefter den alkoholiske gæring kontrolleres ved lav temperatur (17 grader C) for at bevare så mange af de aromatiske finesser som muligt. Vinen opbevares derefter ca. 4 år på ståltanke, det første år ”sur lie”, og der foretages jævnligt ”remontages”. Anden gæringen eller den malolaktiske gæring foretages systematisk for at få mere blødhed, samt undgå problemer ved længere lagring. Ved sammenstikningen blander man 1,5 gang den mængde, der skal flaskes og den overskydende blandede vin benyttes i de fremtidige cuvéer, dette kaldes ”assemblage perpétuel”.

    Efter flaskningen fortsætter gæringen i husets ”naturkridt” kælder 15 meter nede under bygningerne ved konstant temperatur på 10 grader. Flaskegæringen er ved denne temperatur en rigtig ”slow-motion” procedure, der gør, at skummet (moussén) i champagnen bliver ekstremt fint.

    Grande Réserve Brut NV bør serveres ved ca. 11-12 grader. Den er alsidig i brug og kan bruges både som appéritif, til rejer, krebs, krabber og til lettere fiskeretter, men også til lyst fjerkræ eller gris, samt til milde oste.

    I 1874 grundlagde Monsieur Edmond Barnaut dette champagnehus i den lille by Bouzy, ved foden af bjergene syd for Reims, og det er her de bedste pinoit noir druer dyrkes i Champagne-området.

    1. generation efter Edmond, er Philippe Secondé, der siden 1985 styrer huset på fortrinlig vis, sammen med sin hustru, Laurette.Med en årlig produktion på ca. 120.000 flasker, der alle kommer fra druerne dyrket på de 17 hektar (12 ha Grand Cru) vinmarker, som Domainet besidder, taler vi her om en meget lille producent i champagne-området, – men hvilken producent, bare se de fantastiske anmeldelser nedenfor.

    Anmeldelser:

    VinAvisen

     

    Jørgen Aldrich, vinavisen.dk anmelder, som følger:

    Grande Reserve Grand Cru Brut, Domaine Edmond Barnaut, Champagne, Frankrig.

    “Den mest populære af Domaine Edmond Barnauts champagner, fremstillet siden 1874 efter en slags solera-metode som betyder, at der – teoretisk – er en dråbe 141 år gammel vin i flaskerne. En meget drikkelig allround-vin, rund, god krop og frisk eftersmag.”

     

    Gastro

    Gastro – december 2015!

    Jesper Uhrup Jensen anmelder, som følger:

    Barnaut Grande Reserve Brut NV, Champagne, Frankrig

    ***** – FUND

    “Hvis man skal have sig en “huschampagne” – og det skal enhver ordentlig husstand vel have! – altså en allround champagne til en overkommelig pris, så er Barnaut Grande Reserve et virkelig godt bud på en vin, man har råd til at skænke til sine gæster – og ikke mindst en vin, man samtidig selv rigtig godt kan li’! Den pinotdominerede vin(to tredjedele) er en NV til den voluminøse, men ikke tunge side, en indsmigrende vin med et smørristet præg og et subtilt strejf af marcipan. En virkelig god vin til prisen. Køb et par kasser og lad dem ligge et års tid og falde til ro og få et modent præg.”

    Deltag i debatten
    Share. Facebook Twitter Email

    Læs også

    Sommernyt fra Havdrup Kirke

    Kronik af Emil Blücher

    Venstre i Solrød vil droppe Ring 5 og have indsats mod støj

    Ejendomsmægler: Det er en trend at støtte det lokale

    Klumme af Brian Mørch

    Et forsamlingssted for unge i Solrød er ikke en umulig tanke

    Velkommen i sommerkirke

    Lakridsmageren er rykket ind i Det Gamle Mejeri

    Solrøds første Børnefestival

    Sommerudstilling i glade farver på Solrød Bibliotek og Kulturhus

    Indrettet til hverdagen i børnehøjde: Her er strandområdets nye daginstitution

    Havdrup Tennis & Padel Klub indgår sponsoraftale med OK

    Solrød Byråd, som moderne ”arbejdsplads”?

    Læserbrev af Morten Scheelsbeck

    Anette Fynbo Blem “Lad os gentænke projektet ved Solrød Bæk”

    Borgmesterkandidat Kim Kliver (V) dybt bekymret for udsigten til massive besparelser og 140 fyringer

    Solrød Bæk-projektet: Vi skal finde den bedste løsning – sammen

    SSA-elever og sygeplejerskestuderende i Solrød Kommune har fået deres helt eget team

    Stavgangsholdet smidt ud af Ældresagen

    Meget mere tidlig indsats

    ANNONCE
    TILMELD NYHEDSBREVET

    ANNONCE
    FACEBOOK
    Vi bor her
    ANNONCER
    • SENESTE NYT
    • MEST LÆSTE
    24. juni 2025

    Sommernyt fra Havdrup Kirke

    23. juni 2025

    Kronik af Emil Blücher

    23. juni 2025

    Venstre i Solrød vil droppe Ring 5 og have indsats mod støj

    23. juni 2025

    Ejendomsmægler: Det er en trend at støtte det lokale

    23. juni 2025

    Klumme af Brian Mørch

    1. februar 2014

    Solrød Kommune søger forpagter til kioskerne

    2. februar 2014

    Varmens dag

    10. februar 2014

    Netto udvider butikken i Solrød Center

    12. februar 2014

    Lone Hertz holder foredrag om livskvalitet

    19. februar 2014

    Ny ŠKODA Yeti

    ANNONCE
    ANNONCER
    TILMELD NYHEDSBREVET

    Arlo Medier
    2680 Solrød Strand
    Telefon: 4038 1501
    E-mail: arlomedier@gmail.com
    Copyright Viborher.dk
    KONTAKT OS
    • SALGSAFDELINGEN
    • REDAKTIONEN
    • ADMINISTRATION
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.