Lidt øst for Paris i Frankrig ligger byen Reims, der er ’hovedstaden’ i et af de mest kendte og elskede vinområder i verden, Champagne-distriktet, hvor man efter en helt speciel metode, fremstiller en mousserende vin, der ofte er ekstremt velsmagende og altid dejligt opløftede, da boblerne gør at alkoholen i champagnen optages hurtigere i blodet.
Historien
Der er noget der tyder på at man andre steder i verden producerede mousserende vine før det blev gjort i Champagne-området, – MEN det står klart at munken Dom Perignon tilbage i 1668 kom
til klosteret i Hautvilliers, og her påbegyndte han et detaljeret studie af processerne ifbm. fremstillingen af mousserende vine, og efterfølgende forbedrede han forskellige processer således at kvaliteten blev bedre og at spildet ved fremstillingen blev væsentligt mindre, bl.a. fandt han på at sætte den ståltråd, som vi kender i dag, rundt om proppen, således at den sidder fast selv ved det meget store tryk der er i flasken.
En anden vigtig ting skete et par hundrede år senere i 1866, da Champagnefabrikanten Moët bad en hvis Monsieur George Leybourne om at gøre reklame for champagnen. Han skrev sange om champagnens herligheder. Sangene havde fokus på smag, velstandssymbolikken og “det gode liv”. I kontrakten indgik, at Leybourne ikke offentligt drak andet end champagne. Leybourne blev betragtet som et sofistikeret menneske med smag, og han var med til at fastslå champagne som et middel til fremme af social status. Det var en – efter tidens normer – stor marketingssucces, og helt indtil i dag har kampagnen sat sine spor i champagnen.
Senere fandt mange af champagne husene ud af at kommunikere at man kunne drikke champagne ved enhver given lejlighed, ligesom det ikke kun var forbeholdt eliten og de royale at drikke champagne i tide og utide. Herefter er det gået slag i slag.
Nutiden
Der findes i dag over 100 champagnehuse og over 15.000 mindre vingårde i Champagne-regionen.
Disse har planter druer på et samlet areal på ca. 350 km2. De sælges årligt omkring 300 millioner flasker til en værdi af ca. 4,3 mia euro – hvilket jo må siges at være en hel del.
58% af produktionen sælges på det lokale marked i Frankrig og resten eksportres til det meste af verden, med England, Tyskland & USA som de største aftagere.
I Danmark drikkes der rigtigt meget champagne ved de helt store livsbegivenheder og så selvfølgelig til nytårsaften, hvor de både skal bruges til Dronningens Nytårstale og til at skyde de nye år ind med…Rigtig Godt Nytår!….og SKÅL!
Champagnen
Grande Reserve Brut NV – Champagne Grand Cru – Domaine Edmond Barnaut
Kan købes hos Compagniet i Jersie – www.compagniet.dk Pris: kr. 260,00/75cl incl. moms.
Grande Reserve Brut NV er lavet på 2/3 Pinot Noir og 1/3 Chardonnay, hvilket giver en meget flot og elegant champagne.
Druerne presses i de gamle traditionelle presser af træ, hvorefter den alkoholiske gæring kontrolleres ved lav temperatur (17 grader C) for at bevare så mange af de aromatiske finesser som muligt. Vinen opbevares derefter ca. 4 år på ståltanke, det første år ”sur lie”, og der foretages jævnligt ”remontages”. Anden gæringen eller den malolaktiske gæring foretages systematisk for at få mere blødhed, samt undgå problemer ved længere lagring. Ved sammenstikningen blander man 1,5 gang den mængde, der skal flaskes og den overskydende blandede vin benyttes i de fremtidige cuvéer, dette kaldes ”assemblage perpétuel”.
Efter flaskningen fortsætter gæringen i husets ”naturkridt” kælder 15 meter nede under bygningerne ved konstant temperatur på 10 grader. Flaskegæringen er ved denne temperatur en rigtig ”slow-motion” procedure, der gør, at skummet (moussén) i champagnen bliver ekstremt fint.
Grande Réserve Brut NV bør serveres ved ca. 11-12 grader. Den er alsidig i brug og kan bruges både som appéritif, til rejer, krebs, krabber og til lettere fiskeretter, men også til lyst fjerkræ eller gris, samt til milde oste.
I 1874 grundlagde Monsieur Edmond Barnaut dette champagnehus i den lille by Bouzy, ved foden af bjergene syd for Reims, og det er her de bedste pinoit noir druer dyrkes i Champagne-området.
- generation efter Edmond, er Philippe Secondé, der siden 1985 styrer huset på fortrinlig vis, sammen med sin hustru, Laurette.Med en årlig produktion på ca. 120.000 flasker, der alle kommer fra druerne dyrket på de 17 hektar (12 ha Grand Cru) vinmarker, som Domainet besidder, taler vi her om en meget lille producent i champagne-området, – men hvilken producent, bare se de fantastiske anmeldelser nedenfor.
Jørgen Aldrich, vinavisen.dk anmelder, som følger:
Grande Reserve Grand Cru Brut, Domaine Edmond Barnaut, Champagne, Frankrig.
“Den mest populære af Domaine Edmond Barnauts champagner, fremstillet siden 1874 efter en slags solera-metode som betyder, at der – teoretisk – er en dråbe 141 år gammel vin i flaskerne. En meget drikkelig allround-vin, rund, god krop og frisk eftersmag.”
Gastro – december 2015!
Jesper Uhrup Jensen anmelder, som følger:
Barnaut Grande Reserve Brut NV, Champagne, Frankrig
***** – FUND
“Hvis man skal have sig en “huschampagne” – og det skal enhver ordentlig husstand vel have! – altså en allround champagne til en overkommelig pris, så er Barnaut Grande Reserve et virkelig godt bud på en vin, man har råd til at skænke til sine gæster – og ikke mindst en vin, man samtidig selv rigtig godt kan li’! Den pinotdominerede vin(to tredjedele) er en NV til den voluminøse, men ikke tunge side, en indsmigrende vin med et smørristet præg og et subtilt strejf af marcipan. En virkelig god vin til prisen. Køb et par kasser og lad dem ligge et års tid og falde til ro og få et modent præg.”