Solrød er bestemt ikke en by, der står stille. Nye borgere, nye forretninger, nye huse, nye kunstgræsbaner og meget mere. Men der er stadig en lille flok Solrød-borgere, der holder styr på det Solrød, der var engang.
Solrød Lokalhistorisk Forening står nemlig for driften af Solrød Kommunes Lokalarkiv, som består af dokumenter og billeder, der kan fortælle en masse om Solrøds historie gennem årene. Det er alt fra aviser og private billeder til referater fra idrætsforeninger og politiske protokoller fra de lokale partier.
– Når folk spørger, hvad vi har, så plejer jeg at sige til folk, at vi kun har det, som bliver afleveret til os, forklarer Tonny Lauridsen, der er formand for Solrød Lokalhistorisk Forening – og dermed også administrativ leder af lokalarkivet.
Årets Solrød-borgere
Når man er formand for foreningen, bliver man nemlig automatisk leder af Solrød Kommunes Lokalarkiv. Arkivet hørte oprindeligt til biblioteket. Men det blev nedlagt og lagt i mølposer i Greve, og for cirka et årti siden blev Solrød Lokalhistorisk Forening så spurgt, om de ville overtage arkivet – og det gjorde de så. Kommunen har også et arkiv, men det er ikke helt det samme.
Udover arkivet har foreningen også Facebook-siden ’Solrød i foto’, hvor de jævnligt lægger billeder op fra arkivet. Det hjælper nemlig med at nå målet for foreningen, som er at sprede viden om Solrøds lokale historie. Og så hjælper de borgere – ofte slægtsforskere – med at finde frem til nyttige informationer.
– Et godt eksempel er en borger, der skrev, at hendes forældre i 90’erne blev årets Solrød-borgere, og om vi mon havde noget om det. Vi søgte i vores software, hvor vi fandt et billede. Vi kunne se, det var fra 1994, og så har vi alle udgaver af Sydkysten, indtil de blev en del af Sjællandske Medier, så jeg fandt faktisk artiklen i Sydkysten fra 1994 og kunne give den videre til datteren. Det var rigtig sjovt at nå frem til det og hjælpe borgeren, forklarer Tonny Lauridsen om noget af det detektiv-arbejde, de laver.
80 timers sortering
De er cirka 10 aktive personer i foreningen, og de holder åbent hver onsdag formiddag fra 9.30-11.30 og i lige uger om torsdagen fra 16-18, hvor man kan komme forbi og få hjælp til at søge information i arkiverne i Aktivitetscenteret.
I alt bruger de nok samlet 30-40 timer om ugen på at arkivere forskellige ting, som de får fra foreninger og borgere i kommunen.
– Lis har fx lige sorteret referater fra Havdrup Brugsforening gennem 10 år. Alt sorteres meget nøje, og det har taget cirka 80 timer. Efterfølgende skal det så registreres i vores software-program, så det let kan findes igen, siger Tonny Lauridsen.
Søger referater og billeder fra i dag
Han forklarer, at de altid søger materiale og billeder fra forskellige arrangementer i byen samt referater fra byens foreninger. En del foreninger har arkivet på deres faste mail-liste til referater, men Tonny så gerne, at endnu flere sendte til dem, så det kan arkiveres og bruges i fremtiden.
Tonny Lauridsen, som tidligere har siddet i byrådet for Socialdemokraterne, har været formand siden 2019, og han håber rigtig meget, at endnu flere vil være med til at passe på Solrøds historie. Enten ved at blive frivillig eller sende materiale ind fra nutiden. Og så håber han, at politikerne vil bevillige lidt ekstra penge, så alle de frivillige kan komme på kursus endnu en gang i det vigtige arkiv-program.
– Vi lever jo af folks frivillighed, engagement og interesse. Vi har mange, der henvender sig om alt muligt, og vi forsøger altid at hjælpe dem bedst muligt, siger Tonny Lauridsen om at passe på Solrøds nostalgi.
Kilde: Viborher