Forleden blev det første spadestik taget til Solrød Vandværks nye blødgøringsanlæg, som skal reducere kalken markant for alle Solrød-borgere.
Solrød har – ligesom resten af den sjællandske østkyst – markante udfordringer med et højt kalkindhold i vandet, og det hårde vand ødelægger husstandenes varmevekslere og hvidevarer, og det gør det svært at holde badeværelser ordentligt rene uden kalkaflejringer. Derfor er anlægget vigtigt.
Hans Odder, der er driftschef på Solrød Vandværk, forklarer dog, at der er to yderligere grunde til, at et centralt blødgøringsanlæg er en god idé.
– Det drejer sig dels om miljøet. Når man installerer et privat blødgøringsanlæg i hjemmet, skal der bruges en masse salte, og det hældes ud i kloakken. Vores CARIX-anlæg bruger en teknik, hvor man presser CO2 ind i vandet, og når det hives ud, fældes kalken og mindskes dermed markant i vandet, siger Hans Odder.
Han peger på, at de netop nu er ved at undersøge, hvem der kan genbruge denne kalk, der hives ud af vandet, så systemet på den måde bliver endnu grønnere.
Billigere med et centralt anlæg
Herudover er det billigere at installere et centralt anlæg fremfor et privat.
– Der går jo længere tid mellem, man skal afkalke sine maskiner, og det bliver billigere at vaske, fordi kalken ikke sætter sig på rørene som før, og man dermed sparer energi. Herudover koster det omkring 1.000-1.200 kr. i salte om året til et privat anlæg, mens det centrale anlæg vil koste omkring 6-700 kr. mere om året for forbrugerne, siger Hans Odder.
For vandet bliver dyrere med det nye blødgøringsanlæg. Der er nemlig kun én gruppe til at betale – og det er forbrugerne. Det koster 65 millioner kroner i anlægsomkostninger, men så har det efterfølgende ikke så høje driftsomkostninger. Det kommer til at fylde omkring 500 m2 og være op til 12 meter højt, så det kommer til at kunne ses, når man passerer vandværket.
Klart svar fra forbrugerne
Processen omkring det nye blødgøringsanlæg begyndte tilbage i 2019 fra vandværkets side. I efteråret 2020 blev der lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt alle forbrugere, der får vand fra Solrød Vandværk, i samarbejde med Rambøll, hvor hele 46 % vendte tilbage med svar. Heraf svarede 82 %, at de gerne ville have blødgøringsanlægget – også selvom vandet bliver dyrere.
– Vi blev jo selvfølgelig nødt til at spørge forbrugerne, når det er dem, der skal betale det. Og de gav et meget klart svar, siger Hans Odder.
Der er også nogle negative røster omkring anlægget. Nogle vil gerne have det – men ikke betale, og andre mener, at den manglende kalk i vandet vil påvirke børnenes tænder og de ældres knogler.
– Men man skal drikke 100 liter vand om dagen for at få dækket sit kalkbehov gennem vand, og det kan ingen jo. Vi får generelt vores kalkbehov dækket gennem mad og drikke, forklarer Hans.
Første slags anlæg i Danmark
Blødgøringsanlægget betyder, at hårdheden i vandet går fra 21 dH til 10 dH, og det er det første af sin art i Danmark. Der findes allerede blødgøringsanlæg af en anden type, som bruger kemikalier til at opnå det samme og som er billigere i anlæg og har markant højere driftsomkostninger. Men det ønskede vandværket ikke.
– Vi skal ikke bruge kemikalier i vores vand. Det er ikke den rigtige vej at gå, mener Hans Odder.
Spadestikket til anlægget er som nævnt lige taget, og planen er, at der skal leveres blødt vand til Solrød-borgerne i februar 2023.
Kilde: Viborher.dk