Over 600 unge fra 8. – 10. klasse var torsdag d 22. januar samlet til en tankevækkende, informativ og humoristisk temadag i Solrød Kommune om mental sundhed og psykisk sårbarhed.
Ensomhed, tristhed, angst, psykisk sårbarhed, krop, selvskade, spiseforstyrrelser samt godt kammeratskab var nogle af de emner, som blev taget op.
Solrød Kommunes Ungeprofil (www.solrod.dk/ungeprofil), som er en spørgeundersøgelse udført blandt 7. og 8. klasses elever i foråret 2014, viste, at en del elever kæmper med problemer som lavt selvværd, ensomhed og negative tanker om krop og vægt.
– Vi var selvfølgelig nødt til at reagere på denne viden. Med inspiration fra et lignende arrangement i Odense Kommune indledte vi et samarbejde PsykInfo og landskampagnen EN AF OS i Region Sjælland, som har gjort en stor indsats for at få stablet arrangementet på benene sammen med os, siger Louise Leilund, som er forebyggelseskonsulent i Solrød Kommune.
Temadagens formål var at oplyse de unge om psykisk sårbarhed og sygdom, både for at afstigmatisere emnet og for at give dem redskaber til at tackle psykisk sårbarhed hos dem selv og deres kammerater.
Programmet indeholdt historier fra tre EN AF OS–ambassadører, som fortalte om deres liv med psykisk sygdom og om hvordan de havde lært at tackle og leve med deres udfordringer. Psykolog Jon Vilshammer fortalte på en underholdende måde om psykisk sygdom og sårbarhed – om hvordan man genkender faresignaler og tackler dem, om hvor vigtigt det er at være åben omkring emnet, og ikke mindst om hvor man kan finde hjælp hvis man har det dårligt mentalt. I pauserne kunne eleverne besøge en række stande fra kommunen (sundhedsplejen, forebyggelses-, og frivillighedsområdet samt misbrugsområdet og SSP) og fra forskellige organisationer, som arbejder med psykisk sundhed, herunder PsykInfo, Headspace Roskilde og Tidlig Opsporing af Psykose (TOP).
Foto fra Solrød Kommune
Stand-up komikeren Anders Stjernholm lukkede showet med en underholdende og visse steder alvorlig fortælling om sit liv og sin ADHD diagnose, som han først fik efter han var blevet voksen.
Gennem hele dagen kunne tilskuerne via SMS sende spørgsmål til dem, der var på scenen. Dette kom der mange interessante spørgsmål og svar ud af, som dækkede alt fra hvorfor nogle har en selvskadende adfærd til de biologiske aspekter af psykisk sygdom.
– Vi forventer, at eleverne gik fra arrangementet med en større forståelse for hvad det vil sige at være psykisk sårbar, og at de samtidig er mere bevidste om, hvordan man kan hjælpe andre og selv få hjælp, hvis man trives dårligt. Arbejdet med at fremme mental sundhed og trivsel blandt borgerne i Solrød Kommune fortsætter i et bredt samarbejde på tværs af kommunens afdelinger og institutioner, siger Louise Leilund.
Foto af: Cecillie A. Bøgevig Billedet er af Stand-up komikeren Anders Stjernholm.