Af Morten Scheelsbeck, journalist, Solrød Strand
Der findes retskafne mennesker i Danmark, og der findes mennesker, der ikke kan finde ud af at holde sig til reglerne. De retskafne accepterer, at der er nogle love og nogle regler, som man skal holde sig indenfor. Alle kender reglerne, og derfor er det typisk helt bevidst, hvis man alligevel vælger at overtræde dem.
Der findes også ikke-retskafne mennesker. Det er dem, der eksempelvis ikke kan kende forskel på dit og mit. Folk, der sætter sig selv over loven og hellere vil følge egne retningslinjer i stedet for fællesskabets. Det går jo ikke, og hvis alle gjorde det, ville Danmark ikke være et godt land at leve i.
Fællesskabet har fælles regler
Sådan er det heldigvis ikke, og der er selvfølgelig langt flere af den retskafne slags. Det kan vi være ret glade for, og det betyder typisk også, at vi indretter samfundet efter dem, der godt kan finde ud af at indgå i et fællesskab med fælles regler. Sådan skal det også være, men sådan er det desværre ikke altid.
Sommetider indretter vi samfundet og reglerne efter dem, der ikke kan opføre sig ordentligt. Det kan selvfølgelig være noget, vi bliver nødt til at acceptere, selvom det er irriterende. Derfor accepterer vi eksempelvis en meget høj grad af tjek, kontrol og sikkerhed i lufthavne, fordi der er onde mennesker, der kan finde på at sprænge fly i luften og dræbe uskyldige mennesker.
Det seneste eksempel er, at en ny lov siger, at vi alle sammen fra den 15. november skal fastgøre vores nummerplader med skruer, så tyveknægte ikke kan stjæle dem. Ja ok, det kan da virke som en lille sag. Men er det ikke irriterende, at næsten tre millioner danske bilejere skal bruge tid og ressourcer på noget så åndssvagt, fordi nogle (i det store billede ganske få personer) kan finde på at stjæle dem og misbruge dem? Det synes jeg.
Set fra den forkerte vinkel
Der er skam ikke engang frie tøjler for, hvordan man skal skrue dem fast. I den nye lov fremgår det, at “nummerpladen skal være skruet på med minimum to skruer eller bolte, der skal have en fastsiddende hætte i samme farve som nummerpladen.”
Hvad mon det næste bliver? At en lov siger, at man skal have en særlig lås på cyklen? Eller en særlig alarm i huset? Eller at man skal have sin tegnebog i inderlommen? De ting ville ganske sikkert også mindske muligheden for forskellige typer af kriminalitet, men i mine øjne er det at se på problemerne fra den helt forkerte vinkel.
Og hvem er det, der skal rende rundt og tjekke, om bilejerne har brugt minimum to skruer, og at hætten har en korrekt farve i forhold til nummerpladen, som loven foreskriver? Er det et nyt nummerpladepoliti? Jeg ville ellers mene, at politiet har rigeligt at tage sig til allerede, og at de ikke også skal rundt med lup for at kontrollere skruehætter.
Principielt vigtig ting
For det første fratager man ganske stille og roligt danskernes ansvar for selv at sikre sig – og ikke mindst for at tænke selv – og så burde det jo ikke være sådan, at vi indretter os efter de kriminelle, der ikke vil acceptere vores regler.
Jeg erkender som sagt, at to bolte eller skruer kan virke som en lille ting, men det er en principielt vigtig ting, som understreger, at vi desværre sommetider ser tingene fra tyvenes vinkel.
Jeg skal nok få sat skruer i min egen nummerplade – jeg må jo indrette mig efter den nye lov – men jeg synes godt nok, at det er irriterende at skulle bruge tid og kræfter på, fordi nogen – måske – kunne finde på at tage den og misbruge den.
Deltag i debatten