Fem unge fra Solrød rejste med et hold udvalgte studerende fra Køge Handelsgymnasium til Strasbourg for at være EU-parlamentarikere for en dag. Sammen med unge fra 21 europæiske lande skulle de hoppe i de virkelige parlamentarikeres sko og diskutere aktuelle problemstillinger på Euroscola-dagen i Europa-Parlamentet.
Daniel Taulund (2c), Emilie Sommer (3m), Thea Olsen (3m), Morten Pheiffer (2c) og Niclas Franke (1e) var blandt de heldige deltagere på turen til Euroscola. Henrik Mayntzhusen og Astrid V. Haaeman ledsagede de 24 udvalgte studerende til at deltage i EU’s tiltag Euroscola, som samler studerende fra europæiske skoler for at diskutere politik på tværs over medlemslandene. Tiltaget handler om at vække de unges interesse for EU og europæisk politik, at skabe forbindelser på tværs og lade de unge få en sproglig oplevelse ud over det sædvanlige. 40 studerende på Køge Handelsgymnasium havde med en motiveret ansøgning anmodet om at deltage i turen til Euroscola 16. april, men der var kun plads til 24 heldige, som blev valgt ud på baggrund af deres motivationer, karakterer og lavt fravær.
Tætpakket program Holdet rejste af sted fra Køge Handelsgymnasium tirsdag aften med ankomst til Strasbourg onsdag formiddag. Her gik undervisere og de studerende ud i byen for at lære den at kende på nærmere hold – med sightseeing til fods og på kanalrundfart. Om aftenen gik alle ud sammen for at smage det lokale køkken, inden det var tid til samle kræfter til Euroscola-programmet torsdag den 16. april. Kl. 8 om morgen gik programmet i gang. Mere end 500 mennesker mødtes i EU-parlamentet på de faste parlamentarikeres sæder. Der var en indledende præsentation af EU, efterfulgt af elevpræsentationer af egen skole og land fra alle 22 deltagende skoler. Hana Kristensen fra 2c havde fået til opgave at fortælle om Køge Handelsgymnasium, Køge og Danmark. De unge fik mulighed for at afprøve afstemningssystemet i parlamentet gennem en meningsundersøgelse om de unges holdning til spørgsmål om sprog, møntfod og medlemskab i EU. Sidste punkt i den store mødesal var en runde, hvor de unge kunne stille spørgsmål, som blev besvaret af to administrative medarbejdere i EU, hvorefter de studerende arbejdede med seks emner i mindre kommissioner. Emnerne, de behandlede mundede ud i konkrete forslag, som alle de unge samlet i parlamentet skulle rejse, debattere og stemme om. Sidste punkt var quiz om fx litteratur, musik, bygninger og geografi, hvor fire grupper var dannet på baggrund af de unges tilkendegivelser om hinanden i løbet af dagen. Efter ti gode timer i Europa-Parlamentet gik det danske hold sammen ud i byen for at nyde en god middag sammen, inden afgang til Danmark.
”Det har været lærerigt at være med – og også sjovt at opleve så mange nationaliteter samlet på et sted omkring et formål. Man fik et godt indblik i andres velfærd fx i Cypern og i Slovenien. Jeg kunne også forstå på de unge fra de to lande, at medierne ikke er til at stole på. Det er helt anerledes i Danmark,” fortæller Emilie Sommer. ”Det var sjovt at sidde i Europa-Parlamentets store sal, at stemme og at debattere. Det var en meget anderledes direkte måde at opleve EU som politisk faktor,” siger Emile Sommer. Daniel Taulund er enig. ”Det har været en spændende oplevelse. Jeg fik yderligere den ære at være ordstyrer i min gruppe, og det betød jeg skulle fremlægge min gruppes synpunkter ved afslutningsdebatten. Det var sjovt – men jeg var også nervøs for at skulle være den ene af seks formænd, der på halvandet minut skulle tale til Parlamentet forud for debatten om miljø og vedvarende energi, som var vores emne. Det gjorde et stort indtryk,” siger Daniel Taulund. ”Det var også interessant at se hvordan de forskellige lande præsenterede deres land ved velkomsten. Især de vestlige lande holdt sig til forskrifterne om påklædning og oplægs form og varighed, hvorimod de østlige lande gjorde meget ud af at promovere sig med sang, fløjtespil og nationaldragter,” siger Daniel Taulund.
Palle Birch, som er uddannelseschef på Køge Handelsgymnasium, har fulgt gruppen på sidelinjen via en Facebook-gruppe med billeder og opdateringer fra turen. ”Det har været en fantastisk mulighed for os at kunne sende et hold engagerede studerende af sted på en tur lidt ud over det sædvanlige. De har fået en oplevelse for livet. De har været på en af de vigtige politiske scener i Europa og fået konkret indsigt i, hvordan Europa-Parlamentet arbejder. De har mødt unge fra hele Europa og har dermed kunne studere kulturforskelle og forskelle i problemstillinger, der vedrører os alle på tværs af unionen.”
billedtekster: ”Hele holdet samlet inden Euroscola-dagen gik i gang indenfor i parlamentsbygningen”