Jeg havde længe hørt om programmet, men jeg havde ikke på noget tidspunkt fået set det. Mange talte om det, så jeg følte mig lidt udenfor i snakken i kantinen eller i omklædningsrummet, og så tænkte jeg, at nu skulle jeg også være med på dillen.
Jeg taler om programmet ‘Gift ved første blik’, som DR sender i bedste sendetid – vist nok på tredje sæson for tiden. Programmet handler om, at nogle enlige danskere melder sig frivilligt, og så går nogle eksperter herefter i gang med at matche dem sammen i par. Sidst, men bestemt ikke mindst, skal de så giftes med hinanden – uden så meget som at have mødt hinanden før.
Derefter følger programmet deres nye ægteskab med de gode, og især dårlige, ting, som det nu medfører. Efter fem uger skal de beslutte, om de fortsat vil være gift, eller om de vil skilles igen.
Nå, men var det så en god oplevelse af se programmet? Nej, det var det bestemt ikke. Det var faktisk direkte deprimerende. Rammer vi ikke snart en eller anden grænse for, hvad man kan finde på af reality-fjernsyn for underholdningens skyld? Det var faktisk en rigtig øv-oplevelse at se programmet, og jeg synes, det er ekstra øv, at det er vores fælles statsfjernsyn, DR, der går forrest på dét område.
Og her er sagens kerne for mig: Er institutionen ægteskabet virkelig noget, som vores statsfjernsyn skal devaluere til et eksperiment i en realityserie? Nej, det kan da ikke være rigtigt.
Det er muligt, at det er godt tv, og at det er underholdende. Jeg medgiver endda også, at det kan være interessant at studere, om eksperter ud fra ansigtsløse personprofiler kan matche forskellige mennesker sammen og se, om de kan blive – og forblive – par. Men så skulle man måske have nøjedes med, at de blev matchet og så gik på nogle dates og derefter fandt ud af, om det skulle være dem for resten af livet.
Min grænse bliver overtrådt, når det statslige fjernsyn, som vi alle sammen betaler til, ligefrem arrangerer ægteskaber for fremmede mennesker. Også selvom det er frivilligt. I mine øjne devaluerer DR selve ægteskabet ved at gøre det til noget, som vildt fremmede mennesker skal teste af over for hinanden i fem uger i et underholdningsprogram.
For ægteskabet er en ufatteligt vigtig institution, som vi skal værne om. Som vi skal passe på, og som vi ikke skal udvande. Det er rygraden i familien i alle dens afskygninger. Folk skal ikke matches i en test – for et ægteskab er så vigtigt, at det er noget, man skal være sikker på, før man kaster sig ud i det. Ægteskabet er ikke noget, man skal teste af i fem uger, som man gør i programmet, men man skal indgå et ægteskab, hvis man elsker hinanden og har planer om at leve resten af livet sammen.
Et ægteskab kan i dag være både mellem mand og kvinde, mellem kvinde og kvinde og mellem mand og mand. Sådan skal det selvfølgelig være, og jeg har oven i købet selv haft den store ære at vie et lesbisk par på stranden i Solrød. Men ægteskabet i alle sine afskygninger er noget særligt, uanset hvordan det ser ud. Noget, vi skal værne om og passe på – og man burde i det mindste kunne forvente, at det ikke er staten selv, der går forrest i kampen for at devaluere en af samfundets ældste institutioner.
Det er netop et program som ‘Gift ved første blik’, der bidrager til at gøre ægteskabet en smule mere værdiløst. Ægteskabet udvikler sig fra at være noget meget velovervejet, noget meget højtideligt og noget meget alvorligt til at blive noget, man lige tester af på datingniveau. Måske bare en lille-bitte smule – men i hvert fald i den forkerte retning. Øv.
Deltag i debatten