Hvilken betydning 1864 fik for Danmark, fortælles der om på Solrød Bibliotek tirsdag den 11. november.
Tv-serien ”1864” viser, hvordan 1864 blev et sort år i Danmarks historie. Tre måneder efter stormen på Dybbøl var Danmark blevet en tredjedel mindre, og kongeriget en lille million indbyggere fattigere. Hvad det kom til at betyde for Danmark og den danske nationalfølelse, fortæller historikeren og forfatteren Asser Amdisen om på Solrøds bibliotek.
Foredragsholderen er uddannet historiker, men foredraget er mere et højskoleforedrag end historievidenskabeligt.
– Jeg vil selvfølgelig komme ind på krigen i 1864, men også fortælle om, hvordan vi nåede frem til beslutningen om at begynde krigen, siger Amdisen. – Fokus er mere på, hvad vi kan bruge krigen til i dag, i vores liv og hverdag, end på at finde historiske fejl i bøger og tv-serier om krigen og tiden.
– Hoveddelen af foredraget kommer derfor til at handle om, hvad der skete efter krigen. Jeg synes, det mest interessante ved 1864 er den betydning, krigen fik, fastslår Amdisen. – Vi mistede hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Launborg, men opbyggede samtidig en national identitet.
– Vi lærte af det store nederlag til Preussen og Østrig, og Danmark blev en fredelig og ikke krigsførende nation. Det har så ændret sig de sidste årtier med vores engagementer i bl.a. Afghanistan og Irak.
Efter 1864 var drømmene om Danmark som det store rige væk. Vi var blevet et lille land, der klogt prøvede at være venner med alle de store, og i vores egen selvforståelse var vi et fredeligt folk. Derfor var vi ikke med i 1. verdenskrig og undlod at kræve de tabte hertugdømmer tilbage efter krigen, men lod grænsen blive afgjort af en folkeafstemning.
Hvad 1864 i det hele taget kom til at betyde for vores nation og vores selvforståelse, vil Asser Amdisen komme ind på i sit foredrag på Solrød Bibliotek tirsdag den 11. november kl. 19.00. Billetter à 50 kr. kan købes på solbib.nemtilmeld.dk.