Har vinen tertiære noter? Hvordan er krop, frugtsyre og gardinerne?
Det kan være en videnskab at købe og smage vine – men det kan også være det modsatte. For Kenneth Lund, der ejer den lokale vinbutik Nemogaarden i Solrød, handler det nemlig om noget så simpelt som: Om man kan lide vinen eller ej.
– Jeg sælger både vin til dem, der smager vin og dem, der drikker vin. Så jeg har vine fra 60 kr. til 1.000 kr., og jeg synes, at det er meget vigtigt at understrege, at en vinhandler kan favne det hele – og man behøver ikke at vide noget om vinene eller skulle bruge mange penge. Overhovedet ikke. Der er noget for alle, siger Kenneth Lund.
Han har siden 2018 drevet Nemogaarden, der ligger på Engvangen 7-9 i Solrød. Her sælges der vine fra Østrig og Italien. Italien, fordi mange elsker alt ved landet, og Østrig, fordi det er spændende vine, der overrasker, har høj kvalitet og som folk ikke kender.
– Jeg har valgt at gå en lidt anden vej, hvor jeg fokuserer på to lande og på at importere fra de familieejede vingårde. Jeg har selv besøgt vingårdene, jeg kender vinbønderne, og jeg ved alt om vinene. Jeg har også smagt samtlige vine, der sælges i min butik, enten på gården, på en messe eller i min forretning, siger Kenneth Lund, der også prioriterer de bæredygtige og økologiske vine.
Går efter kronprinserne
Han har selvfølgelig de store og populære vine som Barolo, Amarone og Brunello, som også kaldes Italiens konger.
– Men jeg fokuserer mindst lige så meget på kronprinserne, hvor man typisk får meget mere vin for pengene. Fx ligger der lige ved siden af Brunello-området et område, der hedder Montecucco, og hvor du får en lige så flot vin, men for færre penge. Det går jeg meget op i – altså at finde de her vine fra ikke så kendte områder og få bredt dem ud, siger han.
Og det ér virkelig vigtigt for Kenneth at få vinindkøb ned i øjenhøjde.
– Der er ikke noget værre, end når man er på restaurant, og tjeneren fortæller en masse om maden og vinen, og man ender egentlig med ikke at forstå noget og føle sig dum. Sådan skal det ikke være at drikke vin, siger Kenneth.
De varme vine
Hos Nemogaarden er der næsten altid en vin at smage i butikken, og Kenneth prøver at introducere kunderne for noget nyt.
Derfor har han bl.a. også en vinklub, hvor man for 394 kr. får to-fire flasker vine om måneden, som Kenneth Lund har sat sammen efter et tema.
– I november er det varme vine, og formålet er at få skubbet til medlemmernes egen vinopfattelse. Jeg sad om natten ved den store storm og ventede på, om vandet trængte ind i huset, da jeg bor lige ved kysten. Det gjorde den heldigvis ikke, men der fandt jeg frem til, at vi trængte til noget varme. Så det er vine fra den sydlige del af Italien og Sicilien, siger Kenneth, der også siger, at man kan vælge en flaske vin som medlem af vinklubben, hvis man selv henter månedens Vinkasse.
Kemien mellem mad og vin
Kenneth Lund har ikke altid være i vinbranchen. Faktisk arbejdede han i Ford Credit i 20 år. Interessen for mad og vin har altid været der – men det var først i 2014, at han tog springet til at blive selvstændig, og i 2018 åbnede han så Nemogaarden.
– Jeg er autodidakt kok. Jeg elsker madelementet til vinsmagninger og at finde denne her symbiose mellem mad og vin. Det handler om kemien i maden og vinen, og det handler om at være nysgerrig på, hvilke noter en vin har, siger Kenneth.
Han laver indimellem events med mad og vinsmagninger og har udover lokale kunder også restauranter og virksomheder, der skal bruge vin til fx gaver, som kunder.
Find en julevin med fylde og frugt
Den næste måneds tid bliver der godt travlt med jule- og nytårsvine. Og Kenneth giver gerne et par råd med omkring julevinen.
– Rigtig mange vælger en Amarone, men det er ikke nødvendigvis det bedste valg til julemad. Man skal gå lidt væk fra de tunge vine og finde en med passende fylde, elegance og lidt frygtsyre, der matcher den tunge mad. Hvis man godt kan lide Amarone, skal man gå efter en ung vin, så der er lidt frugtsyre tilbage, for det giver god balance. Så en vin med frugtsyre og tørhed, siger Kenneth.
Han hjælper mange kunder med at finde de rigtige vine til jul og nytår, og det synes han, er virkelig spændende.
– Mange kunder kommer ind med deres nytårsmenu med 4-6 retter, og så hjælper jeg med de helt rigtige vine til hver ret. Så kom endelig forbi med din menu, så finder vi det helt rigtige, lyder opfordringen fra Kenneth.
Kilde: Viborher