De to indehavere af interiørforretningen Vanillafly, Helle Dittler og Merethe Lyck fra Solrød, havde gået hjemme med hver deres tre børn, da de en dag mødtes til børnenes fodboldtræning. De blev hurtigt gode venner og få år senere startede de forretning sammen.  

Da Vanillafly startede i november 2010 var det i første omgang med salg af parfume. Når Merethe og Helle var ude med deres parfumer, havde de selv designet plakater til messerne for at skabe stemning ved stander. Meget hurtigt oplevede de, at kunderne var mere interesserede i at købe deres plakater end parfumen. Herfra gik starten til at sælge eget design og de udvidede til også at designe pudebetræk, postkort og boliginteriør til forretninger og efter fire år opsagde de samarbejdet med leverandøren af parfume for udelukkende at forhandle egne produkter.

Sprog og It

Det er ikke nemt at etablere egen virksomhed, når man har været uden for arbejdsmarkedet i mere end 10 år. Et område som at finde ud af alt det, som en computer kan bruges til, var en af udfordringerne. Med Vanillafly sprang Helle og Merethe direkte ud på det internationale marked og skulle derfor kommunikere på flere sprog. Merethe har en baggrund inden for hotel- og restaurantbranchen og Helle har arbejdet som sagsbehandler.

En verdensomspændende virksomhed

Helle og Merethe tager fast på messer i udlandet 4-6 gange årligt og gerne flere gange, hvis messerne ikke falder samtidig. Derudover har de distributører i Island og Italien, som sælger deres produkter på messer og endelig har de agenter i Sverige, Finland England, Holland og Frankrig, som besøger kunder i egne forretninger. I Danmark forhandler Illums Bolighus og Notre Dame også produkter fra Vanillafly, men hovedparten af salget foregår i udlandet. Plakaterne trykkes i Danmark og resten af porteføljen produceres i Kina og Indien.

Vokseværk

Vanilla Fly er en virksomhed i fremgang. Ud over de to indehavere har virksomheden udvidet med to fuldtidsstillinger, en grafiker, en deltidsansat bogholder og en deltidsansat lagermand. De startede småt med at leje en halv svinestald i Karlstrup til lager og kontor. Meget hurtigt blev stalden for lille og for kold. Derefter flyttede de til større lokaler i Hundige og siden til Karlslunde, men også de lokaler blev for trange som produktionen voksede og sortimentet udvidet. Den 1. maj 2017 flyttede virksomheden til Tune, hvor der er mere end 400 m2 lager- og kotorplads.

Sammenhold og godt kendskab til hinanden

Helle og Merethe mener, at den grundlæggende årsag til, at de har fået Vanillafly etableret og til at køre, er, at de kender hinanden godt og at de er gode sammen. De er kendt som et makkerpar, når de tager ud til messer og de supplerer hinanden godt. Særligt når det handler om at få nye ideer, hvor de også har et tæt samarbejde med deres grafiker.

Fra venstre Merethe Lyck og Helle Dittler

De gode ideer er essensen i deres arbejde og i virksomhedens fremgang. Deres håb for fremtiden er, at de fortsat får nye ideer løbende. De har ikke planer om, at virksomheden skal blive markant større. Det er fornøjelsen ved at drive virksomhed og den kreative proces, der driver dem.

I løbet af de næste par måneder lancerer Vanillafly deres nye webshop.

Se mere om Vanillafly her  vanillafly.dk.

Skrevet af Randi Pedersen

Deltag i debatten
Del.