Da mine børn var små, og vi sad og spiste aftensmad, tog vi tit en runde, hvor vi alle fire fortalte, hvad der havde været det værste, og hvad der havde været det bedste, vi havde oplevet den dag.

Inspirationen kom fra Søren Ulrik Thomsen, der i 2002 udgav digtsamlingen ”Det værste og det bedste”. Jeg elsker den bog. Jeg har aldrig læst den fra ende til anden, men jeg har mange gange bladret og læst tilfældigt og efterhånden læst alle sætningerne. Søren Ulrik Thomsens digte er personlige. De handler om, hvad han synes, er det værste og det bedste i livet. Lad mig give to eksempler:

”… det værste er telefoner, der ringer om natten,
så blodet standser og styrter den anden vej rundt”.

”… det bedste er, at jeg selv på de værste
dage er nysgerrig efter i morgen”.

Nu er det her jo en januarartikel, så jeg kom til at tænke på, hvad er så egentlig det værste og det bedste ved januar? Hvad synes du, der læser denne klumme? Hvis du har lyst, så skriv på Solrød Sogns facebookside, hvor der er et opslag med denne artikel. Der er allerede flere, der har skrevet. Skriv det værste og det bedste ved januar. På den måde opdager vi, at vi er mange forskellige mennesker, der er i fællesskab med hinanden. Vi bor alle i Solrød Kommune, det er januar for os alle sammen, og vi har alle læst denne avis.

Det værste for mig i januar er nytårsforsæt. Det er mit værste januarord. Ordet maser min energi helt ned under gulvbrædderne. Mediernes snak om slankekure og løbeture tager modet fra mig. Peptalk er det værste. Manglen på ordene om, at du er elsket, som du er, gør januar dyster. Det værste er, at sundhedsapostlene har ret. Manglen på Jesu apostle med deres ord om syndernes forladelse er det værste. Agurker og gulerødder i januar er det værste – resten af året er agurker og gulerødder gode nok. At angsten for døden ligger bag de fleste nytårsforsætter er det værste. Det værste er, at en bøn til Gud ikke sådan bare lige giver os stærke muskler og slanke kroppe.

Det bedste for mig i januar er faktisk mørket. Lad mig uddybe: Tændte stearinlys bliver smukkere i mørke. I januar er det okay at sidde indenfor og læse en bog. I mørket kan man skjule sig lidt. Og gå tidligt i seng. Mørket er som skabt til lange samtaler og brætspil. Der er flere, der går til gudstjeneste i den mørke tid. Der er ingen pollen i luften i januars mørke. Du behøver ikke misse med øjnene mod skarpt sollys i januar. Man kan have tykke trøjer på i januar. Mørket er som skabt til tanker om Gud. Man kan stille hviske sin tvivl ud i mørket. Og slå op i sin bibel, for der er ingen, der ser det. Man får ikke så nemt øje på, at vinduerne er beskidte, når det er mørkt. At synge en salme i mørket er det bedste for mig.

Hvad synes du er det værste og det bedste i januar? Gå ind på kirkens facebookside –  www.facebook.com/solrodkirker og skriv, hvad du synes.

Skrevet af præst Charlotte Gravesen

Deltag i debatten
Del.