Tips og tricks til havearbejdet

Forår og sommer betyder ofte havearbejde. Vi elsker at nyde vores haver, når de står skarpt. Sommeren skal nemlig bruges på terrassen. Haven er dog hårdt arbejde. Det er fysisk, og det kræver en del overskud og overblik. Virker havearbejdet uoverskueligt for dig, så læs med her og få tips og tricks til, hvad du skal gøre.

1. Hav de rette haveredskaber

Hvis du vil have en oplevelse i haven som er nem og sjov, samtidig med at arbejdet bliver lavet i høj kvalitet, så handler det om at have de rette redskaber til jobbet. Har du redskaber i god, ergonomisk kvalitet, bliver arbejdet bedre for dig og din krop. En god tjekliste om haveredskaber er:

  • En græsslåmaskine

Her kan du overveje, om maskinen skal være almindelig eller robot. Køber du en robotplæneklipper, så sparer du en helt masse tid i haven, og priserne minder om hinanden-

  • Hækkesaks og hækkeklipper

Her kan du også vælge, om den skal være af håndkraft eller elektrisk.

  • Spade, skovl, rive og trillebør

Disse er uundværlige, hvis du vil arbejde med jorden

  • Vandkande og vandslange

Ofte er der brug for, at vi vander de blomster og planter, vi har i vores haver.

  • Planteske og gaffel samt saks til at beskære med

Når det omhandler beskæresakse, er det vigtigt at have et par forskellige typer. Dette er fordi, du ofte også har forskellige blomster og planter i din have i Solrød.

2. Gå systematisk til værks

Et godt udgangspunkt kan være at starte med ukrudt. Dette skal nemlig gerne begrænses, så der er plads til en smuk, grøn plæne og flotte bede. Det første, du skal gøre, er altså at starte med ukrudt. Start foråret med en ordentlig omgang lugning, så du tager de små, spæde planter ukrudt, inden de når at vokse og sprede sig. Når du fjerner ukrudtet, bør du prøve at få så meget med af rødderne som muligt. Med denne metode undgår du, at de kommer tilbage igen og spreder sig. Når du har udvalgt de planter og blomster, du vil have i din have, så undersøg dem nærmere. Det er vigtigt at vide, hvordan du skal så dem. Det er også vigtigt at vide, hvornår de skal sås og hvor de har behov for at stå. Nogle blomster skal nemlig plantes om foråret, andre i efteråret. Nogle planter har brug for fuldt sollys, andre har brug for skygge. Et godt tip er at plante dine blomster tæt op ad hinanden. Vælger du at plante dine blomster tæt, giver også mindre plads til havens ukrudt.

3. Undersøg muligheder for hjælp

Hvis du ikke er vild med havearbejdet, så acceptér det. Det er nemlig ikke noget for alle. Det kan være hårdt arbejde og det kan være kedeligt. Her kan et godt til være at søge hjælp. Dette er for eksempel ved at besøge https://handyhand.dk/hh/andet-havearbejde. Her kan du møde en masse forskellige mennesker, som er klar til at give dig en hånd med i haven. Mange tror, at købt havearbejde er for velstillede folk. Med Handyhand er det billigt nok til, at enhver ofte kan være med.

  1. Tag det roligt

Vi bruger haven til at slappe af. Derfor er det vigtigt at skabe en oase, hvor dette er muligt. Derfor bør du undersøge, hvad du kan overskue i din have. Plant kun det, som du har lyst til at arbejde med. Få kun de bede, du kan overskue, med de blomster, du har mulighed for at passe.

5. Husk naturen

Heldigvis er er det naturlige og vilde blevet en trend inden for haven. Dette betyder også, at der også er mulighed for at favne ukrudt. Disse planter kan nemlig også være smukke at se på, samtidig med det bliver naturligt og vildt. For eksempel er skvalderkål og tidsler smukke planter med blomster. Planters om skvalderkål, mælkebøtter og brændenælder kan endda også nydes i mad. Samtidig har biodiversiteten godt af en masse, forskellige planter og ikke blot grønne græsplæner. De vilde bier og insekter er livsvigtige for mennesker, men de har meget svært ved at overleve, hvis vi blot har græs i vores haver.

 

Det handler altså om at vide, hvad du kan være med til. Skab en oase, hvor du kan slappe af. Det bør ikke være en arbejds byrde, men hygge. Det skal være der, hvor du i sommermånederne endelig kan nyde din velfortjente ferie.Et godt tip kan være at se på havearbejdet som en form for meditation.

 

Billede af Jill Wellington fra Pixabay

Deltag i debatten
Del.