Danmarks Statistik vurderer at antallet af vuggestue- og børnehavebørn stiger fra 361.300 i 2018 til 414.200 børn i 2025. En stigning på mere end 12 pct. Samtidig stiger antallet af ældre over 80 år med 150.000 personer over de næste 10 år.

Finansminister Kristian Jensen (V) har meget betimeligt aflyst Venstres ambition om nulvækst i den offentlige sektor og udtalt, at det offentlige skal vokse “moderat” hvert år de næste ti år.

Det kan umiddelbart virke godt nok, men i virkeligheden betyder en ”moderat” vækst på 0,4 pct., at der vil være ca. 11.000 færre offentlige ansatte i 2025. Det betyder færre ”varme hænder” som passer vores ældre, færre undervisere til vores børn, færre til at passe de mindste børn og færre til at pleje vores syge medborgere.

I en tid hvor der bliver flere ældre og der kommer flere børn til verden, er det ikke tilstrækkeligt.

Der er behov for en realvækst i det offentlige forbrug på omkring 0,7 pct., hvis vi skal have samme gode offentlige service i 2025, som vi har i dag; konstant krav om top-behandlinger på sygehusene, nyeste medicin, bedste teknologi i folkeskolerne, ordentlig pleje af ældre og børn osv.

John Wennerwald – Regions- og byrådsmedlem for Socialdemokratiet

Deltag i debatten
Del.