Nicolai Moltke-Leth gav konfirmandforældre gode råd til, hvordan de kan støtte deres børn, så de kommer godt på vej i deres liv.

”Der er tre veje til god opdragelse. For det første skal du se børnene og tage dem alvorligt. Dernæst skal du fylde dem med kærlighed, og endelig skal du sætte tydelige krav og forventninger til dem”.

Ordene, der senere blev uddybet, kom fra Nicolai Moltke-Leth, som i Solrød Strandkirke holdt interaktivt foredrag for knap 60 konfirmandforældre. Han er tidligere jægersoldat og manden bag Camp True North, der er et tilbud til unge mellem 14 og 19 år, som ønsker at udvikle deres sociale færdigheder, styrke kendskabet til sig selv og lære at fastholde deres personlige mål.

I løbet af aftenen blev forældrene bl.a. klogere på, hvilke små og store ændringer, der skal til, hvis de gerne vil give deres børn et godt, solidt ståsted i livet, så de kan klare de udfordringer, de møder på deres vej i livet.

Ifølge Nicolai Moltke-Leth er mange unge i dag ensomme og lægger under for et stort pres i skolen, på de sociale medier og derhjemme. Drengene trækker stikket og spiller computerspil hele natten, mens pigerne sætter næsen i sporet og bliver såkaldte 12-talspiger, der presser sig selv og bliver stressede.

”Mennesker har ikke behov for samvær, men nærvær, og det handler om at være tilstede i sit hjerte når I er sammen med jeres børn. Det er ikke nærvær, at hele familien sidder samlet i sofaen med hver sin mobil, tablet eller pc”, sagde Nicolai Moltke-Leth let udfordrende til de tilstedeværende forældre.

Giv børnene et teflonlag

Han opfordrede forældrene til at give børnene så meget kærlighed som muligt, så de nærmest får et teflonlag, der kan modstå den modgang, de uvilkårligt vil møde. Han nævnte ’de fem kærlighedssprog’ som fremragende måder at kommunikere med poderne på.

”Hvis et barn gentagne gange får at vide, at ’det er du ikke god til’, og ’det kan du ikke’, bliver barnet til sidst overbevist om, at det ikke duer til noget. Hvis vi som forældre i stedet fylder dem med anerkendende ord, bruger tid sammen med dem og giver dem kærlige fysiske berøringer, gavner vi deres selvværd. Man kan også sige det på den måde, at det du kigger efter gennem nøglehullet, får du mere af. Hvis det du ser, er positivt, så bliver du også mere positiv”, sagde Nicolai Moltke-Leth.

Han mener, at når forældre først har fyldt deres børn med kærlighed, kan de roligt fortælle børnene, hvor skabet skal stå. Ved at der stilles krav og forventninger til børnene, lærer de, at det er vigtigt at gøre en indsats, for de kommer ikke gratis eller sovende til noget her i livet.

”70 procent af menneskelig succes er vedholdenhed, og resultater er lig med færdighed x indsats. Det betyder kort sagt, at jo større indsats du gør, desto bedre resultater opnår du”, og det skal børnene lære, sagde Nicolai Moltke-Leth, som flittigt nævnte eksempler fra sit eget liv med tre døtre på henholdsvis 11, 15 og 19 år.

Vær gode rollemodeller

Kateket Anita Obeling Kring havde på forhånd samlet nogle spørgsmål fra en gruppe forældre. De ville bl.a. gerne vide, hvordan de skal tackle de unges forhold til alkohol og stoffer.

”Det bedste vi som forældre kan gøre er at være gode rollemodeller. Se på jeres egne vaner og reaktioner overfor alkohol. Min ældste datter har også fået tilbudt stoffer mange gange. Men fordi vi i familien har snakket om, hvem hun gerne vil være overfor sine venner, os og sig selv, har hun fundet ud af, hvad hun vil være med til – og ikke være med til. Det gør hende stærkere, at hun er bevidst om det”, sagde Nicolai Moltke-Leth.

Kun én voksen hjerne

Han gjorde meget ud af at fortælle om de neurologiske og psykologiske parametre, der ligger til grund for, at mennesker handler som de gør. Flere gange var tilhørerne prøveklude ved forskellige små tests, og det bragte mange smil frem på læberne. Det samme gjorde Nicolai Moltke-Leths opfordring til at træde et skridt tilbage, når forældrene diskuterer med deres børn, og det føles som om, de er fuldstændig udenfor pædagogisk rækkevidde.

”I skal vide, at når I har en konflikt med jeres teenager, så er der kun én voksen hjerne tilstede.  Pandelapperne (der styrer personlighed, adfærd og motorik, red.) er først udviklet, når de unge er oppe i 20’erne, og hvis amygdala, som er et kamp- og flugtcenter i hjernen, står og siger bip-bip-bip-bip, så er det ikke lige tidspunktet til en diskussion”, forklarede Nicolai Moltke-Leth.

Du kan læse mere om Camp True North på hjemmesiden www.truenorth.dk.

Kilde: Annette Forsberg de los Reyes

Deltag i debatten
Del.