I dagene omkring weekenden d. 23. og 24. februar, var fægte søstrene Zarina og Natalja nede og repræsentere de danske farver ved EM for juniorer og kadetter (aldersklasser U20 og U17) i Italien.

Det var en begivenhed som pigerne havde ventet med længsel. De vidste godt, at der nok ikke liiiige var metal med hjem, set i lyset af, at Danmark er en meget lille fægtenation, samt at det var toppen af poppen i fægteverden, som deltog ved dette EM.

De ankom til byen Foggia i Italien torsdag ved aftenstid. Fredag var planlagt til udstyrskontrol og træning. Hotellet lå lidt ude på herrens mark, så det blev desværre ikke til den store sightseeing denne gang. Lørdag var den store dag, hvor de skulle kæmpe EM individuelt for Kårde Kadet (U17). Det var anden gang for Zarina og første gang for Natalja, men det var nu ikke til se på dem, de var nemlig begge to rimelig cool.

”Vi vinder det vi vinder, men vi vil kæmpe for hvert point”. Søndag var jo dagen efter, men også dagen før, for om mandagen var EM for Hold, hvor Danmark stillede med et hold bestående af fire piger Zarina, Natalja, Ria og Kamma.

Fra venstre: Zarina og Natalja

Der var i alt 100 kvindelige fægtere i kadetklassen om lørdagen, hvoraf de fleste var i den absolutte top af den europæiske ranking. Zarina er godt nok i top-100, som nr. 97, mens Natalja lå på en 227. plads. Og de ville gøre deres for at denne placering blev bedre.

I fægtning starter man med pulje kampe, hvor der er puljer i størrelsen 6 til 7 personer, som alle skal kæmpe imod hinanden i kampe til 5. Derefter er det udslagningskampe, som er vind eller forsvind kampe til 15 point. Det er kun en vis procentdel, der kommer videre fra puljekampene til udslagningskampene. Så det gjaldt om at få en god placering i puljen, så man var sikret videre deltagelse i udslagningskampene.

Både Zarina og Natalja kom i seks mands pulje. Hvilket betød 5 kampe om at komme videre til udslagningskampene. Zarina gik hen og vandt 3 af sine 5 kampe, og endte som tredje bedste i puljen. Det er normalt sikkert videre til udslagningskampene. Natalja vandt to af sine 5 kampe, hvilket var en noget mere usikker position for videre deltagelse. Det vidste sig heldigvis at Natalja kom videre.

Det danske hold – Fra venstre Kamma, Natalja, Zarina og Ria

I udslagningskampene betød Zarinas resultat i puljen, at hun sad over i første kamp (automatisk vundet), og derfor i Top-64. Hun skulle kæmpe om at komme i Top-32. Det gik desværre ikke som Zarina havde håbet. Hun tabte sin udslagningskamp 15-6, så hun var lidt slukøret.

Nataljas placering i puljen, gjorde at hun skulle kæmpe for at komme i Top-64. Hun var seedet nr. 59 efter puljen, og hendes første kamp var mod hende, som var seedet nr. 70. Natalja vandt kampen 15-12. Så nu var hun i Top-64! Næste kamp var mod seedet nr. 3. En noget ulige kamp, og Natalja kom da også hurtigt bagud, men ved stillingen 12-6 (til modstanderen), skete der et eller andet i hovedet på Natalja, og hun fik kæmpet sig frem til 14-10. Natalja hørte hvad træneren sagde, om at hvert point er vigtigt og gik overraskende hen og vandt kampen 15-14 – Stærkt kommet igen. Natalja er nu i Top-32! totalt uventet. Den næste kamp var mod en seedet nr. 27. En på papiret nemmere modstander, end hende hun lige havde slået ud. Det skulle så desværre vise sig at være sidste kamp for Natalja, for kampen endte 15-7 i modstanderens favør.

Så slut resultatet på lørdagen, var en 45. plads for Zarina og en 31. plads for Natalja – Godt gået tøser.
Så kom søndagen, med en lettere træning, for at gøre klar til hold kampe om mandagen.

Mandagen kom og holdkampene gik i gang. Af de 20 hold, der stillede til start, var Danmark seedet som nr. 18. Og deres første kamp var mod Spanien, som var seedet 15.

I hold kamp, er der tre fægtere, plus en reserve, som skal fægte mod de tre modstandere, så alt i alt 9 kampe. I første kamp kæmpes der først til 5 point (eller 3 minutter), i anden kamp først til 10 point og så fremdeles. Og Danmark lagde da også godt ud. Efter de tre første kampe, var stillingen 15-8. Kunne ikke være meget bedre. Efter 6 kampe stod den 30-16, men så skete der det som ikke må ske. Luften gik af ballonen, og modstanderen begyndte at finde ud af det, så stillingen inden 9. og sidste var 38-36.

Og desværre for Danmark holdt modstanderen tempoet og drivet, så kampen endte 45-40 til Spanien. Øv øv øv for det danske hold. Resten af dagen blev der hygge fægtet med de andre hold, som desværre heller ikke gik videre. Danmark sluttede på den samme plads som de var seedet, nemlig som nr. 18 ud af 20.

Pigernes individuelle placering på den europæiske ranking liste, blev dog pænere efter deres indsats. Zarina rykkede fra nr. 97 til nr. 86, og Natalja rykkede fra nr. 227 til 146. En ganske pæn fremgang for dem begge.!!

Nu skal træneren og tøserne evaluere kampene, så der kan blive fastsat strategier og forbedres tekniker til det Verdens Mesterskab tøserne skal til i april.

Kilde: Stiller

Deltag i debatten
Del.