Solrød Kommune har startet en kunstcafé, hvor voksne sindslidende kan mødes i et fristed, der kan give dem øget mod på igen at møde verden.

“Jeg slår det hele fra og maler med mit indre, for mig er kunstcaféen et fristed.”

Sådan lyder den spontane reaktion fra 45-årige Heidi White Hansen, når talen falder på Solrød Kommunes kunstcafé for sindslidende voksne, hvor deltagerne mødes og eksperimenterer med forskellige maleteknikker. Selv er hun førtidspensionist med diagnosen posttraumatisk stress, og hun har været deltager på kunstcaféen siden opstarten i maj måned.

“Jeg har kronisk stress, og min hjerne kører konstant på højtryk, men når jeg maler, kommer jeg ud af hovedet og bruger sanserne, det er rigtig godt for mig,” siger Heidi White Hansen og fortæller, at det er et meget stort plus, at kunstcaféen kun er for sindslidende.

“Mange af os er i samme båd, så vi har også forståelse for hinandens situation. Og vi kan være i kunstcaféen uden at snakke om sygdom hele tiden.”

Styrker både selvtillid og helbred

Kunstcaféen er blevet til i et samarbejde mellem Center for Handicap og Socialpsykiatri i Solrød Kommune og Grith Stagaard Gough, som er frivillig kunstterapeut.

Hun fortæller, at det er hendes indtryk, at kunstcaféen er med til at forbedre de sindslidendes livskvalitet.

“De mennesker, der kommer i kunstcaféen, er alle sammen udfordret. Nogle kommer aldrig tilbage til arbejdsmarkedet igen, nogle er i en udredningsproces, og nogle af dem sidder derhjemme og har virkelig svært ved at komme ud af døren. Det kan have en meget stor betydning for dem at komme i et fællesskab, hvor de kommer ud blandt andre mennesker, og hvor fokuset ikke er på deres sygdom,” siger Grith Stagaard Gough og fortæller, at undersøgelser viser, at det at male kan nedsætte stresshormonet kortisol, reducere blodtrykket og i det hele taget øge menneskers sundhedstilstand.

Og flere af deltagerne har også allerede meldt ud, at de har fået det bedre rent mentalt, fortæller Grith Stagaard Gough og siger:

“I kunstcaféen kan deltagerne få øjnene op for nogle kvaliteter, som de slet ikke vidste, de havde. Det kan give dem en selvtillid, som kan give dem mod på at komme ud og møde verden igen.”

Fakta:
Solrød Kommunes kunstcafé er et tilbud til voksne i socialpsykiatrien, som man skal visiteres til via kommunen. Kunstcaféen holder til på Aktivitets- og Frivilligcentret, og deltagerne mødes hver torsdag, hvor de i selskab med kunstterapeut Grith Stagaard Gough udforsker kunstens mange muligheder.

Kilde: Solrød Kommune

 

Deltag i debatten
Del.