Knap 90 sangere og 40 musikere fra Sjælland mødes atter for at øve på Canta Kor og Orkesters efterårskoncert. Denne gang opføres Beethovens Messe i København, Næstved og Solrød i uge 41.

Nogen løser en Sudoku, andre synger i kor. Begge dele er godt for hjernen. Sudoku er sikkert sjovt, men det er noget sjovere at synge i kor. Det mener Dagmar Hansen og Dorte Boding. Hver anden uge, tager de fra henholdsvis Roskilde og Frederiksberg for at øve på den ikke særlig kendte Beethoven-messe i C Dur på Ellemarkskolen i Køge. Sammen med knap 90 andre lidenskabelige korentusiaster og 40 musikere, lytter de til øvecd’er i fritiden, og mødes fem weekender over sommeren, for at øve op til de tre store koncertarrangementer i oktober. For tiende gang er Canta Kor og Orkester på trapperne med en af de helt store koncerter.

I takt med livet

Det er ikke svært at samle medvirkende til den store efterårskoncert. Deltagerne kommer fra mange steder på Sjælland, og oplevelsen er belønning i sig selv. Det er her, man er helt i takt med livet. Der er plads til at være helt til stede, og faktisk kan man godt blive skæv eller høj, når så mange mennesker synger sammen. Man mærker suset, siger Dagmar Hansen.

Ja, man går i et med hinanden og livet, supplerer Dorte Boding. Begge alt-sangere er imponeret over, hvor fantastisk korprøverne og forarbejdet til premiererne er tilrettelagt.
Det er virkelig velorganiseret, siger begge.

Margrethe Petri Godtkjær, der foruden at synge med i Canta Køge, også er formand for det klassiske Køge Kor, har, på nær et par koncerter, været med i alle årene siden begyndelsen.

Man bliver glad. Fyldt med god energi. Også selvom man måske ikke er helt fortrolig med musikken. Eller måske synes man i begyndelsen overhovedet ikke om den. Men bare vent. Du kommer til at elske den til sidst. Og ja, man bliver virkelig høj af den lyd, vi sammen skaber, når den ruller hen under loftet.

Et af trækplastrene for at synge med i Canta Kor og Orkester, er ikke mindst valget af dirigenter.

Vi synger jo med professionelle dirigenter, og det er interessant at opleve, hvor forskelligt dirigenterne tager fat på opgaven. Alle deres forskellige særheder, og hvordan de formidler musikken til os, siger Margrethe Petri Godtkjær.

Kyndig stedfortræder

Musikken til dette års koncert er valgt af dirigenten for universitetskoret Lille MUKO, Jesper Grove Jørgensen. Han dirigerede også sidste efterårskoncert “Cherubinis overture til Anacreon”, men på grund af sygdom, har han overdraget Canta til dirigent og oboist Inge Fabricius. Hermed er Canta Kor og Orkester fremdeles i gode hænder. Hun har blandt andet prøvet kræfter med symfoniorkestrene i Odense, Århus, Ålborg og Göteborg. Sidst var hun også kapelmester og kunstnerisk leder af børne- og ungdomsscenen ved operaen.

Sangglad by

Køge er en sangglad by. Her synger 10-12 voksenkor en gang om ugen vinteren igennem.

Canta Kor og Orkester blev dannet op til en sommerferie, hvor der plejer at være dødt.  Så i 2008 gik vi i gang med at øve Gounods Ceciliemesse et par uger inden sommerferien, og efter sommerferien kørte vi på fra august. Herefter var sommerkoret Canta en realitet. Efterhånden er flere medlemmer fra køgekorene faldet fra. Men til gengæld er andre, fra resten af Sjælland, kommet til. Blandt andre korveteraner fra Lille MUKO, siger Otto Laust, instruktør og leder af Køge Musikaftenskole, der er økonomisk bagland for Canta. Han er ikke i tvivl om, at Canta Kor og Orkester er kommet for at blive.

Koret er stabilt, og publikum trofast, så de gode intentioner fra 2008 er lykkedes, siger han.

Canta Kor og Orkester arbejder hvert år med et større musikalsk værk, som munder ud i tre koncerter i uge 41. Sidste år drejede det sig om Cherubinis Requiem i C mol, dirigeret af Jesper Grove Jørgensen. Blandt andre komponister kan nævnes Mozart, Haydn, Brahms og Gade.

Dette års Beethovens Messe i C Dur er suppleret med Cherubinis overture til Anacreon. Medvirkende solister er sopran Charlotte Haugaard, alt Rebecca Forsberg Svendsen, tenor Otte Ottesen og bas Hans Lawaetz.

Tid og sted

Tirsdag 10. oktober 2017
Kl. 19.30: Sct. Peders Kirke, Sct. Peders Kirkeplads 5, 4700 Næstved.

Torsdag 12. oktober 2017
Kl. 19.30:  OJD Hallerne, Lerbækvej 18, 2680 Solrød

Af Marianne Langvardt

Deltag i debatten
Del.