Maja Axelina Lynge Olsson fra 2u er en stolt ung kvinde disse dage, og med rette. Hun er blandt de kun 20, der ud af 133 deltagere har vundet hovedprisen i Danmarksmesterskabet i lyrik.

Konkurrencen er for alle landets unge mellem 16 og 19 år, og præmien var i år et to dages skrivekursus på Vallekilde Højskole, hvor professionelle forfattere ad flere omgange underviser de 20 vindere. Derudover får de unge mulighed for at deltage i Litt Talk festivalen primo 2019.

“DM i lyrik for unge 2018” er arrangeret af Dansk Forfatterforening og Vallekilde Højskole. Projektet er desuden støttet af Statens Kunstfond, Autorkontoen og efond. Projektet har til formål at skabe opmærksomhed omkring det helt unge vækstlag inden for litteratur og skærpe unges interesse for ophavsretten.

Og Maja fra 2u er i den grad i vækst. Udover at hun er ved at tage en gymnasieuddannelse med Biologi og Kemi på A-niveau, så er hun en aktiv del af Solrød Gymnasiums elevbårne litteratur- og skriveklub “The Factory”. Maja forklarer: – The Factory er et fællesskab, hvor vi udfordrer hinanden. Vi giver hinanden redskaber og råd inden for både digte, noveller og andre typer tekster, og nogle arbejder også med illustrationer til teksterne.

Solrød Gymnasiums rektor Bjarne Thams er glad på Majas vegne. – Det er dejligt, at en af de mange elever, der gør noget ekstra ud af at skrive og som interesserer sig for litteratur, kan udnytte det i praksis og på denne måde komme ud i landet og få inspiration. Det er en stor anerkendelse at blive udvalgt sammen med 19 andre, fordi ens digt har rørt ved noget i et dommerpanel. Han fortsætter: – Litteratur er en vigtig del af vores kultur. Det er noget vi alle kan blive beriget af på flere forskellige måder, og hos os på Solrød Gymnasium er det noget særligt, at så stor en flok elever mødes uden for skoletiden for at dykke ned i sprogets og fortællingens mange universer.

Maja Axelinas vinderdigt handler om passivitet. Den, man repræsenterer selv og den hos andre, der kan virke så frustrerende. Rent fagligt er hun fra filosofifaget inspireret af selve det ikke at konfrontere problemer, og fra naturvidenskaben er hun inspireret af vanskelige verdensproblematikker som for eksempel klimaudviklingen. Vi har fået lov at bringe Majas digt, selv om den slags kan være et personligt anliggende. Således rundes tankevækkende artiklen af.

Dengang vi blev til møbler

Diætister fortæller, problemerne kom med friterede e-numre og sofaen. Et modbydeligt møbel. Modbydeligt. Byder det på mod? 

I så fald har det ikke haft sin effekt på os endnu. 

Problemerne kom. 
Synes du, vi burde have en reol til rodet? Et bord? Måske en skuffe med rum til massen? Ja, ligningen har ændret sig noget, men der er aldrig kommet to streger under noget. Ligningen ændrer sig langsomt, men massen forbliver det samme på begge sider af pilen.

Skal vi tage i Ikea? Kigge på et møbel? 
Vi kan købe en svensk skuffe, der er produceret under uetiske forhold, og lade som om vi ikke er skuffede

Kilde: Solrød Gymnasium

 

 

Deltag i debatten
Del.