Når en borgmester og et parti har haft den politiske ledelse gennem mange år, så sker det ofte, at man begynder at lide af metaltræthed. Man træder ind i en rolle, hvor man har det svært med visioner og fornyelse. Man bliver reaktiv og forsvarende i forhold til det, der er sket. Det er almindeligt, men det er farligt for udviklingen.

Er det de træk, vi ser hos Venstre i Solrød og hos borgmester Niels Hörup. Er de ved at miste pusten?

Et valgprogram uden ægte prioriteter. Det er mere novellestil end det er kendetegnet ved politiske ideer. Ja man skal selvsagt ikke love mere end man kan holde. Men det bliver heller ikke svært for borgmesteren og hans partifæller. For man har ikke fremlagt mange politiske ideer. Det bliver svært i valgkampen at få en ægte diskussion af, hvordan vi skal løse de store udfordringer og hvordan vi vil prioritere de politiske opgaver. Men vi er bare der, hvor den ledende politiske kraft i Solrød har det svært med fremtiden. Venstre har simpelthen besluttet ikke at deltage i debatten.

I socialdemokratiet er vi optaget af at løse de centrale udfordringer. Og vi er optaget af at samarbejde med andre politiske kræfter om løsninger. Det skal ikke handle om, hvem der kan love mest, men hvem der byder ind på de vigtige opgaver for den kommende byrådsperiode. Så der er noget at samvirke om.

For det første skal vi sikre en balanceret befolkningsudvikling i kommunen. Det kræver en strategi for bosætningen. Det skal være attraktivt for unge at bosætte sig. Og ældre skal have mulighed for at finde en mindre og billigere bolig i det lokalområde, hvor de har boet i mange år.

For det andet skal vi udvikle en erhvervsstrategi, som kan sikre endnu flere virksomheder i kommunen. Vi har arbejdskraften i dag, men vi mister arbejdskraft, hvis vi ikke kan tilbyde lokale arbejdspladser. Mange andre kommuner har væsentlig større succes med at tiltrække iværksættere og nye virksomheder.

Og så for det tredje. Vi bliver nød til at blive bedre på ældreplejen. Vores status på dette område er under den standard, som vi som kommune gerne vil præstere. Og med udsigt til endnu flere ældre i 80+, så må der skabes tryghed for ældreplejen i fremtiden.

Så er der den økonomiske udfordring. Det går fornuftigt i dag. Men der er mørke udsigter som følge af den demografiske udvikling og mindre bosætning i fremtiden. Allerede nu skal vi i gang med at organisere fremtidens opgaver, så vi både leverer service af høj standard og skaber tryghed for befolkningen på kernevelfærdsområderne på en forsvarlig økonomisk måde.

Det bliver ikke altid, som man selv ønsker det. Men den første forudsætning er, at man tør byde på udfordringerne fremfor bare at fortælle, at alt er godt. Politisk ledelse kræver mod og visioner.  Og evne til at gennemføre dem i praksis.

I Socialdemokratiet i Solrød har vi valgt at fremlægge vores visioner i valgkampen. Vi har præsenteret politiske forslag på 4 temaområder: børn og unge, kultur – og fritidspolitik, grønne initiativer og ældreplejen. Vi har præsenteret et samlet valgoplæg: ’Sammen om Solrød’. Det er de prioriteter, som vi vil lægge for dagen i den kommende byrådsperiode.

Kilde: Finn Larsen

Deltag i debatten
Del.