Flere unge skal få øjnene op for erhvervsuddannelser – fx håndværksfag. Derfor inviterede Uglegårdsskolen erhvervslivet på besøg i håb om at inspirere eleverne.

Glem alt om dansk grammatik og nørklede regnestykker. For 6. klasse på Uglegårdsskolen var der både møbelpolstring, gastronomi og murerarbejde på skoleskemaet – og det var en stor succes.

“Det her er jeg altså ret god til,” konstaterede en elev, mens han beundrede synet af den mur, han netop havde bygget. Han var på forhånd en anelse nervøs for at begive sig i kast med murerarbejdet, men det var der ingen grund til – for han var super sej, og muren stod snorlige.

Drengens oplevelse er dermed et godt eksempel på det, skolen håbede at få ud af dagen, fortæller skoleleder på Uglegårdsskolen, Jonas Rasmussen:

“Vi vil gerne give eleverne en god oplevelse og åbne verdenen for dem, som den er. Vi er gode til at komme ud til museer og den slags, men vi kan godt blive bedre til at bringe samfundet ind i skolen, og det forsøger vi her,” fortæller Jonas Rasmussen.

Dagen var dermed helt i tråd med skolereformens ambition om at skolerne og erhvervslivet skal bringes tættere sammen. Det skal inspirere flere unge til at vælge erhvervsuddannelser i fremtiden.

Styrker det lokale samarbejde

Det krævede en del forberedelse at afholde dagen, så Uglegårdsskolen allierede sig med erhvervsforeningen GreveSolrødErhverv. De tøvede ikke et splitsekund og tog både imod invitationen og opgaven med at finde lokale virksomheder, der ville deltage på dagen.

“Vi vil meget gerne bidrage til, at flere vælger en erhvervsuddannelse i fremtiden. Der er så mange fede ting, eleverne kan blive, som de slet ikke er bevidste om. I bund og grund handler det om at skabe en interesse og præsentere dem for mulighederne,” siger Helena Nymann, der er formand for GreveSolrødErhverv.

De fik hurtigt overtalt 15 lokale virksomheder til at deltage, men faktisk krævede det ikke de store salgsevner. Mange brancher har nemlig svært ved at finde lærlinge og praktikanter, så det faldt virksomhederne helt naturligt at være med på denne dag. Alligevel var formanden imponeret.

“Jeg har dyb respekt for, at virksomhederne vælger at møde op og løfte opgaven. Nogle har været endda været nødt til at prioritere en lukkedag i ‘butikken’ for at være her, så det siger noget om, hvor meget ansvar de også tager i det her,” siger Helena Nymann.

“Mission accomplished”

Intentionen om at inspirere eleverne så ud til at lykkes, og de gik til opgaven med oprejst pande. De stegte frikadeller, ordnede negle, satte fliser op, savede, hamrede, borede og meget mere. Derudover fik de en god snak med de forskellige fagfolk, som glædeligt svarede på spørgsmål.

Eleverne tilkendegav, at de havde en fed dag, og det var sjovt at snuse til forskellige erhverv. De lod sig ligefrem imponere af egne evner, og nogle virkede også overraskede over, hvor meget de faktisk var i stand til med lidt kyndig vejledning.

Og det var ikke kun eleverne selv, der var imponeret over niveauet.

Både møbelpolstreren og mureren lod sig imponere i en sådan grad af nogle særlige talenter, at jorden blev gødet til et senere samarbejde og praktikforløb.

Så kunne tingene vel næppe gå op i en højere enhed.

Kilde: Solrød Kommune

Deltag i debatten
Del.