Havdrup Brugsforening, afholdt torsdag den 31. januar, en meget velbesøgt aften i klimaets tegn, en aften der bl.a. kunne lade sig gøre fordi Brugsforeningen har fået midler fra Coops Medlemsinnovationpulje, som er lavet til at fremme medlemmernes kendskab til de forskellige indsatsområder, som Coop arbejder med.

Formand for Havdrup Brugsforening, Tonny Lauridsen, sagde til velkomst bl.a. ”Mon ikke vi alle sammen følger mere eller mindre med i klimadebatten, med smeltende gletsjere, brændende skove og voldsomme storme, som næsten daglig ”underholdning” i nyhederne, sidste sommer gjorde vel også os alle sammen lidt bekymrede for, om det er fremtidens somre. Jeg tror klimaets forandringer foruroliger stort set alle, måske lige bortset fra Donald Trump.

Jesper Theilgaard fortalte hvad der nogen af årsagerne til den stigende opvarmning af jorden, og dermed vejrforandringer som påvirker os alle. I 2017 og 18 havde vi eks. ekstreme somre, enten med alt for meget vand eller slet ikke noget vand og megen varme. Noget som formentlig hænger sammen med den svækkede jetstrøm i stratosfæren og igen med den stigende temperatur.

Jesper Theilgaard

Heldigvis var en af pointerne, at Jesper Theilgaard mener vi kan redde det hele, men det kræver nogen tager ansvar og, at vi som forbrugere tænker os om, når vi handler.

Tilhørerne som også havde lejlighed til at stille spørgsmål, var meget engagerede og spørgelystne.

I pausen havde SuperBrugsen i Havdrup lavet nogle meget lækre klimavenlige retter, som der blev udtrykt tilfredshed med, ligesom en del deltagere ønskede at få opskrifter med hjem. Der blev serveret økologisk vin, øl og vand fra vandhanen, da vand i plastflasker er en belastning for miljøet og kvaliteten er faktisk bedre, i det vand man får fra Havdrup vandværk.

CSR-chef fra Coop, Thomas Roland kunne til de allerflestes overraskelse fortælle at det, i vinterhalvåret, faktisk er mere klimavenligt, pr. kalorie, at spise kylling frem for blåbær, ligesom det ikke er emballage der er den store synder i klimaregnskabet og, at private husholdningers madspild påvirker langt mere end emballagen.

Thomas Roland

De ca. 136 fremmødte fik en engageret aften og mon ikke alle havde lidt at tænke over, på vejen hjem.

Kilde: Havdrup Brugsforening

 

Deltag i debatten
Del.