Med Danmarks veteraner og udsendte i tankerne sendte Borgmester Niels Hörup Dannebrog til vejrs og takkede dem og de fremmødte for at bidrage til at gøre verden til et bedre sted. 

Landet over bliver de danske veteraner og udsendte onsdag hædret for deres heltemod og indsats i verdens brændpunkter – og det bakker Solrød Kommune op om.

Foto: Viborher.dk

Da klokken slog 8.00 var 30 veteraner og pårørende mødt op foran rådhuset. Nogle uniformeret, andre i civilt, men alle med en stolthed over at have tjent Danmark gennem tiden.

Foto: Viborher.dk

Byrådsmedlem Hans Odder holdt flaget, mens rådhusbetjenten på borgmesterens kommando hejste dannebro til vejrs.

Der var dog ikke meget blafren i toppen af flagstangen – vejret var roligt og stille, præcis som stemningen.

I stilheden tog Borgmester Niels Hörup ordet. Han udtrykte sin ubetingede anerkendelse og dybeste respekt til veteranerne og Danmarks udsendte, og han takkede dem for at gøre verden til et bedre og tryggere sted at leve. For nogle kostede indsatsen livet, og de fortjener at blive husket:

”Vi ærer og mindes samtidig alle dem, der har mistet deres liv i Danmarks tjeneste,” sagde Niels Hörup, inden han også benyttede muligheden for at takke de pårørende for deres støtte.

Foto: Viborher.dk

”I har min dybeste respekt. Jeres støtte er afgørende for, at man som udsendt kan fokusere på at løse opgaven.”

Da flaget var hejst, og borgmesteren havde holdt sin tale, rykkede veteraner, pårørende og politikere indenfor på rådhuset, hvor der var morgenbrød og varm kaffe.

Ib Harbro fortaeller
Foto: Viborher.dk

Nye initiativer

Selvom det meste af dagen forløb under de traditionelle omstændigheder, så var der alligevel nye takter at spore.

Den kvindelige veteran Mette Madsen repræsenterede det nye initiativ Foreningen Kvindelige Veteraner, som er en lokalforening under landsforeningen Danmarks Veteraner. Det gjorde hun på fornem vis ved at tilføje endnu en fane til forsamlingen omkring flagstangen, og derudover havde hun iført sig en sort t-shirt, hvor der på ryggen var trygt logo og foreningens navn.

Foto: Viborher.dk

Mette Madsen var dog ikke den eneste, der bragte nye vinde med sig.

Veteranen og Solrød-borgeren Ib Harbro greb under morgenmaden muligheden for at fortælle om et nyt initiativ, som han sammen med to medveteraner fra Greve, Tonny Nielsen og Ebbe D. Christensen, er ved at stable på benene.

De vil starte en veterancafé, hvor man under uformelle rammer kan mødes om stort og småt, og hvor der er en fælles forståelse for de oplevelser på godt og ondt, som de alle har med i bagagen. Det blev lyttet godt efter under præsentationen, og flere benyttede lejligheden til at tilmelde sig informationsmødet senere på måneden

Her vil de tre initiativtager veje stemingen og se, om der er tilslutning til projektet, og først herefter vil der blive fastlagt de nærmere rammer såsom tid og sted.

Er du, eller en du kender, interesseret, er der informationsmøde den 24. september kl. 19 i Greve Borgerhus.

 

Kilde: Solrød Kommune
Video: Henning A. Petersen 

Deltag i debatten
Del.