Ja tak, vil alle nok svare – især hvis det samtidig er gratis at sænke registreringsafgiften.

I dag betaler vi en registreringsafgift på 85 pct. af bilens værdi indtil 185.000 kroner og af resten betales 150 pct.

Hvis den høje registreringsafgiftssats på 150 procent fjernes og erstattes med en flad afgift på 85 procent, vil det kun koste statskassen 100 mio. kroner. Det oplyste finansminister Kristian Jensen i februar 2018.

100 mio. er en dråbe i havet, når vi årligt har et samlet statsbudget på ca. 1.000 milliarder og et samlet provenu fra bilafgifter på ca. 50 milliarder kroner.

Beregningen på de 100 mio. kr. hviler på, at vi vil køber større biler, som giver flere indtægter til staten, og at vi vil arbejde mere, som giver mere indkomstskat til staten. Finansministeriet vurderer, at det svarer til 200 fuldtidsstillinger, som vi vil arbejde mere, fordi naboen eller vi selv køber en større bil.

Netop det, at vi får lyst til at arbejde længere og mere, når vi får større biler, er meget tvivlsomt. Som Finansministeriet oplyser, er de beregnede effekter ved en afskaffelse af registreringsafgiften således behæftet med en betydelig usikkerhed.

Så inden vi alle løber rundt og råber, at det er (næsten) gratis at sænke registreringsafgifterne, skal vi nok spise brød til.

John Wennerwald – Regions- og byrådsmedlem for Socialdemokratiet

 

Deltag i debatten
Del.