Skolepatruljeelever kan generes af trafikanter, der kan gøre patruljens arbejde utrygt. I en ny kampagne vil Solrød Kommune i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik minde trafikanterne om at vise hensyn og respekt til eleverne, der yder en stor indsats hver morgen.

Når skolepatruljen stiller sig ud til skolevejen for at hjælpe andre sikkert i skole, er der nogle trafikanter, som ikke viser hensyn, og derfor oplever skolepatruljer, at deres arbejde er utrygt. Det er i løbet af de sidste par år dokumenteret i flere undersøgelser, som Rådet for Sikker Trafik og LB-Forsikring står bag.

I den seneste undersøgelse fra 2019 fortalte 4 ud af 10 skolepatruljeelever, at de har haft ubehagelige oplevelser med trafikanter, og knap 3 ud af 10 skolepatruljeelever har oplevet en farlig situation. Det kunne for eksempel være, at en trafikant er kørt for tæt på skolepatruljen, eller at skolepatruljeeleven i sjældnere tilfælde er blevet ramt af en cyklist eller bil. Det har grundet coronanedlukningen ikke været muligt at foretage undersøgelser i fuldt omfang i 2020 og 2021.

Med den nye kampagne “Pas på skolepatruljen” vil Solrød Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring minde bilisterne om, at de skal vise hensyn, når de møder en skolepatrulje på deres vej. For når der er en skolepatrulje, så er der også skolebørn, der færdes i trafikken.

Med stort engagement og i al slags vejr tager skolepatruljerne ansvar og skaber tryghed for deres skolekammerater, og derfor skal de selvfølgelig ikke føle sig utrygge ved at hjælpe andre elever. Derfor ønsker vi med denne kampagne at gøre opmærksomme på, at vi skal huske at vise hensyn til skolepatruljerne og passe på dem, der passer på andre,” siger borgmester Niels Hörup

I alt deltager 73 kommuner landet over i kampagnen.

Høj moral og ønske om at hjælpe

Heldigvis får de vrisne og utålmodige trafikanter ikke lov til at ødelægge det positive i at stå skolepatrulje for de fleste elever, da eleverne generelt er meget glade for at stå i skolepatrulje. I den tidligere nævnte undersøgelse fra 2019 blandt flere end 2.800 skolepatruljeelever føler langt de fleste elever, at arbejdet er meningsfuldt, og at det ansvar, som de har, er personligt udviklende. Så det er vigtigt at fremhæve, at eleverne generelt er meget glade for at stå skolepatrulje.

Eleverne, som står skolepatrulje, er heldigvis overvejende glade og trygge ved arbejdet i langt de fleste tilfælde, og de mærker generelt opbakning fra både store og små, der krydser vejen. Kampagnen “Pas på skolepatruljen” skal dog minde de morgentravle danskere om at finde tålmodigheden frem, mens skolepatruljen arbejder,” siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
På skolerne og hos politiet gør man også en ekstra indsats for, at der bliver dæmmet op for den urimelige opførsel over for skolepatruljerne. Der er set tilfælde, hvor bilens registreringsnummer bliver noteret af skolepatruljeinstruktøren og efterfølgende bliver videregivet til politiet, som så tager affære.

Om undersøgelsen blandt skolepatruljeelever:

Hvert år foretager Rådet for Sikker Trafik en spørgeskemaundersøgelse blandt flere tusinde elever i de danske skolepatruljer, men grundet coronanedlukning og hjemsendte elever har det ikke været muligt at foretage undersøgelse i fuldt omfang i 2020 eller 2021.

Den seneste gennemførte undersøgelse er derfor fra 2019, og det er fra denne undersøgelse, at tallene herunder stammer. Eleverne blev blandt andet spurgt:

Har du oplevet en ubehagelig situation? (Du skal kun skrive ja, hvis du selv har oplevet det. Hvis en af de andre elever har oplevet det, skal du skrive nej.) n:2.850

– Nej: 62 procent

– Ja, en eller flere gange: 38 procent.

Hvilken type ubehagelig situation var der tale om?

– Med en bilist: 48 procent

– Med en cyklist: 21 procent

– Med en fodgænger: 13 procent

– Med en anden trafikant (f.eks. busser, lastbiler, knallerter): 12 procent

– Ved ikke: 5 procent

Kilde: Solrød Kommune

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.