Vejleder fra Team Skole besøgte tirsdag den 29. april DAO Aviation, som vedligeholder fly over hele verden og fik samtidig et godt oplæg fra DI om projektet ”Hands On”, som handler om at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne.

En af DAOs lærlinge blev sidste år Årets Lærling, og det er blandt andet fordi DAO er meget engageret i uddannelsen af flymekanikere. Der er altid tre lærlinge i virksomheden, og det er af begge køn, for piger kan også sagtens blive flymekanikere. De går ikke efter studenter, men man skal være rigtig god til matematik og engelsk – og så må man gerne være én, der kan lide at rode med mekanik, knallerter eller biler. Til gengæld kommer lærlingene sjældent lige fra 9. klasse, men det er dog sket. Vi hørte om en dreng, der havde været i praktik hos DAO fire gange, og til sidst ringede de til ham og spurgte, om han ikke ville have en læreplads.

Vi snakkede med Rikke, som egentlig var i gang med en selvfinansieret pilotuddannelse, da hun fik konstateret epilepsi, og så kunne hun bevare tilknytningen til luftfart ved at blive mekaniker. Hun viste stolt sine sorte fingre frem og sagde, at hos DAO får man virkelig lov til at prøve alting i praksis.

En flymekaniker behøver slet ikke at få et svendebrev, for i praksis ansætter man mekanikere efter hvilke certifikater, de har til at reparere forskellige flytyper. Svendebrevet er dog en del af dansk erhvervsuddannelse, så alle lærlinge går til svendeprøve.

Det er en stor forretning, for fly skal ses efter med meget regelmæssige mellemrum, enten flyvetimer eller tid på jorden. Ofte sendes mekanikerne ud i verden for at reparere et fly, men lige så tit sendes motoren til Tune, og så repareres og testes den der og sendes tilbage igen. Vi fik også et indblik i, hvor alsidig en flymekaniker skal være, for de laver både plade- og lakarbejde udover at reparere motorerne.

Efter den spændende rundtur fik vi et godt oplæg fra DI om ”Hands On”, som fortsætter i endnu to år. Der er udviklet mange materialer til deres roadshow, som nu stilles til rådighed for kommunerne, så man kan arrangere sin egen event med lokale lærlinge. Vi har bedt om at komme på mailinglisten, så vi ved, hvornår dette materiale er tilgængeligt. Der var en god og livlig debat om, hvordan man interesserer unge i industriens uddannelser, hvor man efterhånden for alvor begynder at mangle faglærte inden for flere fag.

 

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.