Torsdag i sidste uge blev vi vidner til en lidt underlig nyhed om Solrød. Det er ellers ikke tit, at vores lille, hyggelige smørhul er genstand for debat i de store medier – men pludselig kunne vi i selveste Børsen læse, at nogle rigmænd ville bygge et såkaldt ‘gate-community’ i Trylleskov Strand.
 Et gate-community er efter vist nok amerikansk forbillede en lille by i byen. En samling af (ofte meget velhavende) mennesker, som køber sig ind i en ny bydel, som omkranses af hegn eller mure for at holde ubudne gæster ude. Så er der typisk også vagter (i udlandet er de bevæbnede), der patruljer rundt langs muren. En slags millionærghetto.
 Næppe nødvendigt i Solrød
Den rigmand, der er i spidsen for projektet, bor selv i et gate-community i Miami, USA, og han mener ifølge artiklen i Børsen, at det også er noget, som danskerne vil tage godt imod.
 Tjoeh. Man kan måske forstå behovet for en lukket by med mur eller hegn omkring, hvis området, som byen ligger i, koger helt over i voldsom og farlig kriminalitet, som det jo desværre opleves nogle steder ude i verden.
 Men her i Solrød? Skulle det virkelig være nødvendigt? Jeg tror det ikke, og jeg håber det ikke.
 Næsten ingen vold i Solrød
Faktisk viser en helt dugfrisk undersøgelse fra Danmarks Statistik, at Solrød Kommune er meget tæt på at være Danmarks mindst voldelige by. Kun på Ærø, Fanø og Læsø er der færre anmeldelser om vold end hos os i Solrød.
Det er faktisk noget, vi kan være utroligt glade for og stolte af. Kun 0,2 anmeldelser om vold per 1.000 indbyggere var der i Solrød sidste år, mens der i landets mest voldelige kommune, Brøndby, var 2,9 voldsanmeldelser pr 1.000 indbyggere.
 Nå, men ifølge artiklen i Børsen er rigmanden dog løbet ind i det problem, at lokalplanen – altså kommunens ‘lov’ for området – slet ikke tillader den slags byggeri af mure, hegn eller lukkede boligområder med bom for.
 Hække i stedet for mure
Så når alt kommer til alt, bliver det nok snarere blot en ganske almindelig omgang hyggelige rækkehuse, der i stedet for en mur bliver omkranset af nogle pæne hække.
 Og det er nok også meget godt, hvis det ender sådan i fred og fordragelighed. Selvom vi selvfølgelig også i Danmark har problemer med eksempelvis vold og især indbrud, så ville det på en måde være ærgerligt og udansk, hvis vi pludselig skulle til at indhegne boligområder herhjemme, som man gør farlige steder ude i verden. Mure med bevæbnede vagter på er altså bare lidt øv for at sige det pænt.
Godt med investeringer i Solrød
Selvom det måske kunne give en tryghed for dem, der boede i sådan et gate-community, er jeg ikke sikker på, at det ville styrke trygheden i samfundet generelt, hvis folk pludselig fik fornemmelsen af, at den slags overhovedet var nødvendigt.
Men alt i alt er det da i hvert fald spændende, når nogen har forskellige planer for projekter i vores lille kommune. Det tegner under alle omstændigheder godt, at nogen vil investere i området, og nu glæder jeg mig til at se det grønne hæk-community, når det står færdigt om et par år.
Morten Scheelsbeck
Journalist
Solrød Strand
Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.