Jeg læste for nylig om Anna. Jeg tror, det var i BT, som jeg tit og ofte bladrer igennem. Anna har en ganske fin uddannelse – en cand.merc.-eksamen fra Copenhagen Business School, som hun har brugt seks år på at få. En meget udmærket akademisk uddannelse, som burde være i høj kurs på arbejdsmarkedet, og som burde kunne sikre Anna et fint job.

Men Anna er alligevel arbejdsløs. Det var hun i hvert fald, da jeg hørte om hende. Og det er hun, fordi ikke vil tage imod et hvilket som helst arbejde, som hun selv siger.

Kassedame i Netto?
Hun har været fristillet fra sin tidligere arbejdsplads siden nytår. Hun har ellers været flittig og har skrevet ansøgninger til både små, mellemstore og større private virksomheder og været til flere samtaler – men stadig uden held. Problemet er nemlig, at det er ikke alle slags job, som akademikeren Anna vil påtage sig. Her er, hvad Anna sagde til avisen:

”Det vigtigste for mig er at finde et job, men det er jo selvfølgelig ikke helt ligegyldigt hvilket job. Jeg har brugt seks år på at læse, så det ville være lidt mærkeligt, hvis jeg skulle være kassedame i Netto,« siger Anna. Hun lagde også vægt på, at en tur til arbejdspladsen helst ikke må tage mere end én time i hver retning med S-toget.

Helt ærligt, Anna. Mener du virkelig det? Og nu er det med vilje, at jeg ikke skriver Annas efternavn, selvom det også stod i avisen, da jeg læste det, for det er overhovedet ikke for at hænge nogen bestemt person ud. Det her handler ikke om Anna – eller om kassedamen for den sags skyld – men det her understreger virkelig nogle alvorlige problemer i vores samfund.

Stop jobsnobberiet
For det første: Hvad i alverden skulle der dog være galt med at være kassedame? Eller være ansat i Netto for den sags skyld. Hvad er dog det for en snobbet holdning at have? Vi bliver alle sammen betjent af kassedamer flere gange ugentligt, og jeg oplever altid smil og venlighed fra kassedamerne, så jeg har svært ved at se, hvad der skulle være så surt ved det. Ja ok, de tjener ikke verdens højeste løn – men der er også andre ting i verden end penge.

I øvrigt er der ingen skam i nogen som helst job. Ingen overhovedet. Ethvert ærligt job er et ærligt job, og det bør aftvinge respekt fra andre.

Og for det andet: Her i landet får man høje ydelser, når man er arbejdsløs. Men de høje ydelser hænger altså også sammen med – eller burde i hvert fald hænge sammen med – at man tager imod de job, der er ledige på et givent tidspunkt. Man kan ikke tillade sig at læne sig tilbage og vente på, at drømmejobbet faldet lige ned i turbanen til en. Det gør det nok heller, og så må man tage, hvad man kan få indtil da.

Ekstra stort smil til kassedamen
Og når man i øvrigt – som Anna gør – kommer direkte fra en skatteyderbetalt, lang videregående uddannelse, hvor man oven i købet har fået verdens højeste SU, så skal man måske lige tage det roligt med at lange ud efter andre mennesker job, når man selv er for fin til at tage tilsvarende job.

Måske skulle Anna også huske på, at kassedamen i Netto sandsynligvis ikke selv har taget en lang, videregående uddannelse. Alligevel har hun – via skattebilletten – været med til at betale for Annas lange uddannelse.

Måske skulle Anna – næste gang hun er i Netto – sende et ekstra stort og ekstra venligt smil over disken til kassedamen. Det fortjener hun.

Morten Scheelsbeck
Journalist
Solrød Strand​

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.