Vi er meget enige med Viceborgmesteren fra V i at Solrød skal være et rart, godt og trygt sted at leve og bo (som beskrevet på solrodportalen.dk).Det sikrer vi – efter vores opfattelse – ved at være en moderne, konkurrencedygtig kommune.
Det gælder for den service kommunen leverer og det gælder i særdeleshed også for de kommunale skatter, herunder grundskylden.
Uanset de fremstillede glansbilleder af vores kommune, serveret så kommunen i en snæver vending næsten kan forveksles med en slags dansk skattely, er det nu engang sådan, at vi i Solrød i den grad er netto-bidragsydere til det danske samfund.

Vi betaler ca. 22 % mere i skat pr. borger, end i en gennemsnitskommune – og kommunen har efter udligning 9 % mindre til rådighed end de andre, til at servicere borgerne. Det lyder surt og det er surt.

Heldigvis er ”udgiftsbehovet” pr. borger i Solrød lavt, i forhold til andre – nemlig 51.389 kr. På landsplan er tallet 58.394 kr. Altså er vores behov 88 % af landsgennemsnittet, (ifølge Økonomi- & Indenrigsministeriet, 2014). Vi er de rene dukse, fordi vi i højere grad kan klare os selv.

Der er altså ca. 37 mio. kr. (omkring 1.750 kr. pr. borger) ekstra at gøre godt med, før vi rammer en gennemsnitskommunes forudsætninger. Målt som forskellen mellem indeks 91 og 88 i “udgiftsbehov”.

Dette lavere indeks (efter udligning), er en medvirkende årsag til at vi har haft så glimrende regnskaber i de senere år. Nok også lidt for glimrende, set i bakspejlet.

Vi har derfor en seriøs mulighed for, fuldt ansvarligt, at gøre det en lille smule sjovere at være hårdtarbejdende skatteyder i kommunen.
Og gøre det lidt lettere at sælge sin ejendom og få lidt mere at gøre godt med i sit otium.
Ved at regulere både grundskyld og personskat lidt ned.

Der er også stadig områder, der bør forbedres. Bedre undervisningsmaterialer i skolen, eksempelvis. Og støtte til frivillige organisationer, hvor der udvises et stort initiativ.

Til gengæld er der penge at spare i administrationen i de kommende år – og vi mener godt at vi kan nøjes med at bruge en anelse mindre, end det maksimale staten tillader. Desuden behøver vi heller ikke at belaste anlægsbudgettet med 100 % af det Staten tillader (beregnet i kroner pr. indbygger).

Vi anser det for at være vigtigere at lette skatten en smule for alle, frem for at bygge og servicere for det maksimalt tilladte. Dejligt hvis vi kunne få flertal for det.

Sådan ser vi fremtiden.

Afslutningsvis er vi også meget enige i at man bør forholde sig kildekritisk til politikeres udlægninger – også af tal. Men det skulle være unødvendigt at fremhæve – det tror vi godt at alle er klar over, her på siden.

Med Venlig Hilsen

Eilif Nørgaard fra Grundejerne

 

Læs Kim`s Læserbrev her

 

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.