Ungdomsskolen uddanner unge drenge mellem 14 og 16 år til juniormedhjælpere. Og de er blevet meget populære i børnehaver – både blandt børn og voksne.

Markus Fritz-Carlsen er ude på legepladsen – omgivet af børn, der hiver og slider i ham. Han finder sig tålmodigt i at blive ført rundt til alle de spændende steder. Han er en af de 19 drenge i Solrød Kommune, der er uddannet juniormedhjælper i Ungdomsskolen, og nu arbejder han som sådan i børnehaven Tryllehytten. Et arbejde, han er rigtig glad for:

“Det er dejligt at slappe af og kunne lege – og ligesom gå tilbage i barndommen, stille og roligt. Det kan de voksne jo ikke rigtig gøre på samme måde. Det er også dejligt, at jeg ligesom redder deres dag nogle gange, hvor en lille leg opstår helt naturligt. Nogle gange er det bare at starte en fangeleg, ved at sige – Du er!”, fortæller Markus Fritz-Carlsen.

Markus Fritz-Carlsen tog uddannelsen på Ungdomsskolen sammen med Mikki Wisler, som også arbejder i Tryllehytten. Nogle gange er de på arbejde samtidigt, og det giver nogle andre muligheder:

“Det er fint at være to for at kunne sætte nogle rigtig stærke fodboldhold og så er man heller ikke så meget på, som når man er alene. Ellers er det fedt at de små ser så meget op til én. Det kedeligste er, når der ikke er så mange børn. Især om eftermiddagen, når forældrene henter”, fortæller Markus Fritz-Carlsen.

Begrænset arbejdstid
Juniormedhjælperne aflønnes via en central kommunal pulje, og derfor er der sat et loft på max. 48 arbejdstimer pr. ung. De unge må ikke udføre pædagogernes arbejde. Deres opgave i børnehaverne er at lege, at være ekstra hænder, og de tager sig ikke af noget som helst andet – ud over måske ”et trøstende pust på knæet” eller at skille parterne ad, når bølgerne går højt, fortæller Janni Larsen, der er leder af Tryllehytten:

“Vi er meget begejstret for de unge medhjælpere. De tilfører dagligdagen noget ekstra og er et friskt pust til alle – både børnene og de voksne. Det er bare ærgerligt, at de ikke må arbejde flere timer”, siger Janni Larsen.

Markus Fritz-Carlsen kunne måske godt tænke sig at uddanne sig som pædagog, men der er også mange andre fag der trækker i den unge mand. Men han er ikke blevet skræmt af mødet med børnene – tværtimod, og han vil anbefale det 100 procent til andre. I første omgang begynder han på Køge Handelsskole til august.

Ungdomsskolen regner med at starte et nyt hold juniormedhjælpere op i foråret 2015.

FAKTA:

Uddannelsen til Juniormedhjælper foregår på Ungdomsskolen. Den strækker sig over 18 timer, og efterfølgende kommer de unge ud i en lønnet praktikperiode i børnehaverne i kommunen. På uddannelsen lærer de unge førstehjælp og noget om lege og om børns udvikling.

Kurset er forbeholdt drenge er, da drenge på denne alder kan lege lidt vildere og ”tonse” mere rundt, og de fungerer som rollemodeller i en verden præget af kvinder. Det er håbet, at nogle af drengene får lyst til at uddanne sig inden for faget, og derved kommer der flere mandlige medarbejdere i institutionerne.

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.