Der har været skrevet meget om NemID-svindel på bibliotekerne i medierne på det sidste, hvor der er blevet fremlagt en lang række sager med brug af keyloggers på landets biblioteker og derigennem tyverier af NemID og adgangskoder.

I 2017 oplevede Solrød Bibliotek og Kulturhus et tilfælde, hvor der blev fundet en keylogger på en offentlig computer. Det tog vi hurtigt konsekvensen af og skiftede alle computerne ud med en open-source-løsning, der beskytter mod keylogger-angreb, forklarer Rebekka Elmquist Nielsen, systemadministrator på Solrød Bibliotek og Kulturhus.

Det betyder, at hvis it-kriminelle hiver tastaturstikket ud og monterer en keylogger, går alarmen hos administratoren. Når borgeren ikke har brugt hverken mus eller tastatur i mere end 5 minutter, så genstarter systemet og ‘nulstiller’ maskinen, så alt, hvad brugeren f.eks. har downloadet eller installeret, fjernes – også software-keyloggere.

Men før hackere kan forsøge sig med en keylogger, skal de ind til computeren. Under skrivebordet sidder et metalkabinet nemlig fastmonteret med en hængelås. Indeni er maskinen afspærret for uvedkommende, og derfor kan it-kriminelle ikke komme til at hive tastaturstikket ud, uden at bryde boksen op først. Det er en ekstra sikkerhed ud over styresystemet. Vi har nu haft systemet i to år er meget tilfredse med systemsikkerheden og brugerne har generelt taget rigtigt godt imod den nye brugergrænseflade, som vi kan sikkerhedsopdatere hurtigere end den gamle Windows-baserede, konkluderer Rebekka Elmquist Nielsen.

Softwaren til det Linux-baserede styresystem Ubuntu OS2borgerPC er udviklet af Aarhus Kommune og it-leverandøren Magenta.

Kilde: Solrød Bibliotek og Kulturhus

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.