Den 13 sep. havde Venstres kredsbestyrelse i Greve/Solrød inviteret til virksomhedsbesøg på  Gjeddesdal Gods, hvor samtidig  kredsens folketingsmedlem Bertel Haarder og  Greves Borgmester Pernille Beckmann deltog i en fire timers rundvisning af Godset. Kredsen havde  inviteret en  gruppe interesserede Venstre medlemmer med på besøget sammen med de 2 politikere, med udgangspunkt i at give indsigt i Godset dagligdag og de udfordringer landbruget generelt har.

Turen  startet med fremvisning af Godsets bygninger og maskiner fra  den gamle tid og frem til nye effektive installationer og maskiner,  og  deltagerne fik historien bag hver bygning, der blev fortalt levende og engageret  af ejerne Søren og Helena Nymann, som selv stod for rundvisningen på godset. Gjeddesdal Gods viste også frem, hvordan man havde tilpasset sig vores tid, med topmoderne maskiner til landbrugsdriften, og at man havde ombygget ledige bygninger som tidligere havde været brugt til landbrugsriften , men nu var udlejet til erhvervsvirksomheder af forskellig art. I alt 55 virksomheder var i øjeblikket på godset som lejere.

Søren Nymann fortalte, at Godsets betydning for de omkringliggende  sogne altid har været meget stor. Men Godset har også haft stor betydning for Danmark generelt – især op gennem 1800-tallet, hvor Godset stod for den første dræning i Danmark. Det var også på Gjeddesdal Gods, at Danmarks første mælkecentrifuge kom i gang i 1876.

Bertel Haarder, Pernille Beckmann og Venstres medlemmer fik et indblik i de udfordringer nutidens landmand har, når det gælder tungt bureaukrati , f. eks.  når der skal ansættes lærlinge/praktikanter, eller bare man skal krydse vejen med mejetærskeren. Der var også forslag til, hvordan man fra Greve Kommune kunne hjælpe erhvervslivet i Greve lidt på vej.  Noget borgmesteren tog til sig og ville se på.

Men også infrastrukturen var et problem for en virksomhed som Gjeddesdal Gods, som ligger lidt ude på landet. Her er internet og godt mobiltelefoni  noget man kan kikke langt efter, eller er meget dyrt at anskaffe sig, men som er noget som er begyndt at være lige så vigtigt som mange andre ting i driften.

Dagen blev afsluttet med kaffe i Godset stue, hvor der også var tid til en kort rundvisning og fortælling af værtsparret om Gjeddesdal Gods historie, og deres præg på Greve igennem tiden.

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.