Der er blevet talt og skrevet meget om 89-årige Inge Kronval fra Solrød de seneste uger. Årsagen er, at Lokalavisen for Solrød og Omegn har fortalt Inges historie om, hvordan hun har fået frataget sin kørestol af Solrød Kommune, til trods for at hun tydeligvis havde brug for den, efter hun var blevet ramt af en blodprop i hjernen og havde svært ved at gå selv. Det har været sørgelig læsning, og jeg er ked af det på både Inges og på kommunens vegne.

Lad mig lige understrege, at sagen ikke har været behandlet i Socialudvalget her i kommunen. Det ville jeg vide, for jeg sidder selv i det udvalg. Men dette læserbrev handler heller ikke om politiske processer, hvem der har ret eller uret i en sag med hverken kommunen eller Ankestyrelsen eller andre offentlige myndigheder, der glemmer mennesket og i stedet holder sig til systemet.
Sagen her er principiel. Meget principiel. For den understreger, at Danmark efterhånden har bevæget sig i så sort/hvid en retning, hvor vi går så meget op i regler og direktiver og bekendtgørelser og cirkulærer, at vi har glemt, at det offentlige ikke er til for det offentlige – men er til for danskerne. For de mennesker, der har betalt og stadig betaler for gildet.
Jeg kommer ikke til at råbe op og advare alle med bål og brand, og jeg kommer heller ikke til at slå ind på den sædvanlige politiker-autopilot (som, indrømmet, også kan have positiv effekt fra tid til anden) og kræve sagen taget op i hverken udvalg, byråd eller folketing.
Jeg vil i stedet bare helt stilfærdigt huske alle på – og så er det lige meget, om de er ansat i en kommune, i staten eller i det private – at vi alle sammen har en fælles forpligtelse til at tænke i mennesker før systemer.
Den offentlige sektor er efterhånden blevet så stor og altdominerende i Danmark, og vi danskere har desværre ladet det ske uden at sætte en stopper for det. Det har betydet, at systemtænkningen fylder alt for meget, og det er på tide, at vi holder op med at tænke så sort/hvidt, uanset hvor vi er.
Det kan da godt være, at Solrød Kommune har fat i den lange ende i forhold til en eller anden paragraf, som Inge ikke kender til, men du kan altså ikke altid slå svaret på en menneskelig sag op i en facitliste, og sommetider skal den stærke part i en tvist også vise sig som den store. Man skal ikke tromle nogen, bare fordi man kan.
Det er på tide, at vi igen sætter mennesker før systemet. Og lad så Inge Kronval få sin kørestol tilbage.
Hans Odder
Byrådsmedlem
De Konservative i Solrød​
Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.