Debatten om skat (i sær ejendomsskat) i Solrød fyldte en hel masse under sidste års kommunalvalg, og har fyldt igen i år under budgetforhandlingerne.

Hvorfor kan Solrød ikke sætte skatten ned, når nu Greve kan? Greve har allerede i dag en lavere skat end Solrød, og sætter den yderligere ned næste år.

Senest har vi læst, at Greve med Solrøds skatteniveau ville få 50 mio. kr. mere i kassen. Det er nu slet ikke nødvendigt, for hvor Solrød gennem det kommunale tilskud/udligningssystem modtager 40 mio. kr., så modtager Greve på samme konto 317 mio. kr. (Kilde: Finansministeriet)

Selvom Solrød og Greve set fra menigmand kan se forholdsvis ens ud (måske lige bortset fra Hundige), så ser tilskud-/udligningssystemet bestemt ikke sådan på det. Blev Solrød (i et tænkt eksempel med vores størrelse) begunstiget i samme omfang som Greve, så ville vi hvert år have godt 100 mio. kr. mere i indtægt.

En personskat på 22,60% og en grundskyld på 16,00‰ ville være mulig med de 100 mio. kr. Det ville give Solrød borgerne landets laveste skattetryk. (I dag er personskatten 24,60% og grundskyldlen 21,17‰).

Heldigvis er Solrød en yderst veldrevet kommune. Selvom vi i Solrød stilles 100 mio. kr. dårligere end Greve, så har vi stadigvæk landets 11. laveste skattetryk. (Greve er nummer 3 på samme liste).

Bør vi så i Solrød søge sammenlægning med Greve bare for at hoppe lidt op på listen, bare for at spare lidt på skatten – Det synes Venstre ikke.

Venstre foretrækker klart et selvstændigt Solrød med vores nærhed, tryghed, gode skoler, daginstitutioner og ældrepleje. Vi har det godt med, at vi kender hinanden, at vi er lidt mere ”landsbyagtige”. Også selvom det betyder, at vi så må acceptere, at udligningssystemet virker sygt, og at skatten er lidt højere.

Ivar Haugaard-Hansen
Venstre i Solrød
Byrådsmedlem, Udvalgsformand

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.