Der er ingen forskning, der dokumenterer, at heldagsskolen har en gavnlig virkning. En spørgeskemaundersøgelse, som DR Nyheder har foretaget blandt ledere på 531 frie og private skoler. 186 af skolelederne har svaret, og godt hver anden fortæller, at de har oplevet en stigning i henvendelser fra lærere, der ønsker at forlade folkeskolen. Af dem vurderer 83 procent, at det er skolereformen og lærernes nye arbejdstidsregler, der primært er skyld i, at folkeskolelærerne søger over på en privat- eller friskole (DR, august 2014). Jeg har undersøgt problemets omfang i Solrød og vi har ikke haft ændret sygefravær og opsigelser, jvf skolelederne.

Liberal Alliance mener ikke, der er noget faglig belæg for at indføre en obligatorisk heldagsskole på alle skoler. Dels er der en Rambøll-evaluering af 12 heldagsskoler, som viser at det gennemsnitlige faglige niveau ikke steg af indførelsen af heldagsskole.

Derudover har vi de to internationale undersøgelser, Pirls og Timss, der viser at flere timer ikke er afgørende for kvaliteten af undervisningen. Det er kvaliteten af undervisningen og lærernes faglige niveau, der er de største udslagsgivere i forhold til det faglige niveau.
Skoler er til for børnenes skyld.
En god skole giver barnet både kundskaber og dannelse.

Hvilken skole der er bedst for det enkelte barn, er forældrene bedst til at afgøre og derfor taler vi i Liberal Alliance om en grundskole bestående af flere skoleformer: Folkeskoler, friskoler og privatskoler. Et frit skolesystem er et spørgsmål om at give mere indflydelse og valgfrihed til forældrene og lægge mere frihed og ansvar ud til skolerne.

Forældrene har krav på frit at kunne vælge om heldagsskole er en god ide til netop deres barn. At gøre helhedsskolen frivillig bør være den naturlige konsekvens, når nu ministeren ikke kan fremskaffe en saglig begrundelse for, at reformen vil styrke fagligheden.
Det er helt afgørende for Danmark at have en velfungerende folkeskole med et højt fagligt niveau.

Med folkeskolereformen får vi en helhedsskole, som ingen har bedt om – hverken forældre, lærere eller skoleledere. Eksperterne vender også tommelfingeren nedad. Derfor synes jeg, at det eneste anstændige er at gøre helhedsskolen frivillig. Et flertal af forældre på skolerne bør simpelthen kunne sige nej til reformen.

Liberal Alliance har fra begyndelsen været modstandere af den tvungne heldagsskole, og vi har flere gange bedt undervisningsminister Christine Antorini om at forklare, hvordan reformen vil gøre eleverne dygtigere – uden at få et ordentligt svar. Vi stemte imod sammen med enhedslisten, som de eneste to partier og det står vi ved.

DET er sund fornuft

Se mere på www.henrikboye.dk

 

Henrik Boye
Byrådsmedlem i Solrød
Folketingskandidat på Sjælland (nr. 2 på listen)
Liberal Alliance

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.