Så er de første plakater hængt op, til folkeafstemningen den 3. december 2015, hvor skal stemme om en tilvalgsordning på retsforbeholdet.

Vi Socialdemokrater anbefaler dig at stemme ja.

I debatten som endnu er ganske ny, har der været fremhævet, at vi bare kan få en parallelaftale om Europol, hvis vi stemmer nej? Men det er slet ikke sikkert.

Selvom de partier, der anbefaler et ‘nej’, siger, at Danmark kan få en såkaldt parallelaftale om Europol, hvis vi beholder vores retsforbehold, er det langt fra sikkert, at det kan lade sig gøre. Danmark har tidligere søgt om at få seks parallelaftaler på forskellige retsakter, men det er kun lykkedes i fire ud af seks tilfælde. I de sidste to tilfælde er Danmarks ønske om en parallelaftale blevet afvist.

Desuden skal man være opmærksom på, at det kan tage flere år at få en parallelaftale, da alle EU’s medlemsstater og EU-kommissionen skal blive enige om aftalen. I mellemtiden kan det danske politi ikke deltage effektivt i sager der kræver Europols hjælp. De tidligere parallelaftaler har taget 4-6 år at få på plads. Hvis den overhovedet kan etableres, vil den altså stille Danmark uden for Europol-samarbejdet i flere år, mens den forhandles. Og parallelaftalen vil være en midlertidig ordning, der kun gælder indtil de øvrige EU-lande igen beslutter sig for at opdatere Europols retsgrundlag.

Derudover skal man være opmærksom på, at hvis Danmark endelig fik en parallelaftale om Europol, vil vi stå dårligere, end hvis vi var fyldgyldige medlemmer af Europol. I Norge har man en slags parallelaftale om Europol, og her siger det norske politi, at det stiller dem dårligere, fordi de ikke har samme adgang til fx informationssøgning i Europols registre som fuldgyldige medlemmer.

Tonny Lauridsen
Socialdemokraterne i Solrød

 

 

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.