AOF inviterer til omvisning ved gravhøjene i Solrød landsby og Karlstrup voldsted, hvor Mette Madsen fortæller om de nyeste arkæologiske fund

 

Nye fund bidrager hele tiden til at øge arkæologernes viden om livet ved Køge Bugt i oldtiden og helt op til middelalderen. Ved de store udgravninger langs motorvejen og den ny jernbane er der taget massevis af prøver, som netop nu analyseres på laboratoriet. Men der kan allerede tegnes et meget tydeligere billede af, hvordan menneskene levede i forhistorisk tid langs bugten og i Solrød.

Lørdag den 3. oktober har AOF inviteret Mette Madsen fra Museum Sydøstdanmark til at fortælle om, hvor langt arkæologerne er kommet, og hvad vi kan vente, når undersøgelserne er færdige.

Men de foreløbige resultater allerede har gjort os klogere på, hvordan mennesker levede i og omkring Solrød fra stenalderen og op til vikingetiden og tiden lige efter, siger Mette Madsen, der er arkæolog og museumsinspektør.

 

Nyrestaurerede gravhøje

På en omvisning for AOF vil Mette Madsen sætte de nye fund ind i en større historisk sammenhæng. Turen starter i Solrød landsby, hvor deltagerne skal vandre ud til de nyrestaurerede gravhøje fra bronzealderen. Her fortælles historien om gravskikke, der har ændret sig op igennem tiderne, og fra højene er der et godt udsyn over markerne, hvor sporene fra mange flere gravminder samt huse og palisader fra jernalderen kan anes.

Bronzealderhøjene er også et godt eksempel på, at de synlige fortidsminder var med til at øge interessen for forhistorien op igennem 1800-tallet. Der førte i sidste ende til, at mindesmærker fra historisk tid blev fredet, påpeger Mette Madsen.

 

Armring af bronze

Fra Solrød går turen videre til Karlstrup kirke, der er opført ved en tidl. stormandsgård på et voldsted med udsigtstårn og voldgrave, som stadig kan ses. Arkæologer fra Køge Museum har allerede kortlagt området, men nu er der dukket nye interessante fund op, som Mette Madsen vil vise frem. Det drejer sig bl.a. om en kostbar armring af bronze og en særlig benskøjte, som hun vil fortælle nærmere om.

Karlstrup voldsted er et blandt mange lignende voldsteder, der blev opført rundt om i Danmark i den tidligere middelalder. Men fordi det er så godt beskrevet, er Karlstrup blevet en velkendt lokalitet i arkæologiske kredse.

Det koster 125 kr. at deltage i omvisningerne i Solrød og Karlstrup, som finder sted lørdag den 3. oktober kl. 14-16. Billetter kan fås ved henvendelse til AOF Solrød, tlf. 43691075.

 

Foto: Svend Åge Tornbjerg, og bogen hedder Mellem fjord og bugt, udgivet
af Roskilde og Køge museer i 2009.

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.