Byggevirksomhederne tjener flere penge nu end i de første år efter finanskrisen. Og det er særligt virksomhederne i Region Midtjylland og Hovedstaden, der har den højeste indtjening per ansat, mens indtjeningen er lavest hos de nordjyske virksomheder

En håndværkersvend i Region Midtjylland laver i gennemsnit et overskud til mester på 72.000 kroner om året, men bevæger vi os til Nordjylland, så falder det tal til 55.000 kroner per ansat. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri og Deloitte baseret på regnskabstal for 2014 fra 2.253 bygge- og anlægsvirksomheder.

I hovedstadsområdet er overskuddet i snit 68.000 kroner, mens det i både Region Sjælland og Syddanmark ligger på 63.000 kroner per ansat.

– En del af årsagen er selvfølgelig, at det er i København og Aarhus, der i øjeblikket bliver bygget mest, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, som dog også peger på, at forklaringen på den bedre indtjening findes på både udbuds- og efterspørgselssiden.

– På udbudssiden blev bestanden af bygge- og anlægsvirksomheder under kriseårene skåret kraftigt til. De tilbageværende virksomheder er blevet mere selektive, og fokus er nu i højere grad på bundlinje og soliditet frem for toplinje. Man skyder ikke længere på alt, hvad der bevæger sig, siger Bo Sandberg og uddyber:

– Samtidig har vi fra og med 2014 set en stigende efterspørgsel rettet mod bygge- og anlægsbranchen. De fleste nøgletal peger i positiv retning. Flere beskæftigede, højere omsætning, færre konkurser og nu altså også en mere udbredt tendens til sorte tal på bundlinjen, fortsætter han.

Når byggevirksomhedernes indtjening pr. beskæftiget ligger lidt højere i de travleste regioner, hovedstaden og Midtjylland, skyldes det, at det høje aktivitetsniveau giver en bedre udnyttelse både af materiel og medarbejdere.

– I nogle af de områder af landet, hvor opsvinget fortsat mest er noget, man hører om i medierne, bliver virksomhedernes kapitalapparat og deres medarbejdere udnyttet mindre intensivt. Men her vælger man typisk at holde på arbejdskraften i tillid til bedre tider og under indtryk af stigende udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det er formentlig en ganske fornuftig disposition, men på kort sigt giver det lidt lavere indtjening pr. beskæftiget, siger Bo Sandberg.

Selvom der således er en vis geografisk variation i bygge- og anlægsbranchens indtjening pr. beskæftiget, så er det samlede billede en markant forbedring i evnen til at tjene penge over hele linjen.

– De virksomheder, der har overlevet finanskrisen, har i de senere år effektiviseret og skåret ind til benet, og det er resultatet af disse kloge dispositioner, som nu viser sig gennem en bedre indtjening, pointerer, siger Bo Sandberg.

Deltag i debatten
Del.

Kommentarer er lukket.